Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Reproducator » Explorarea Morfofunctionala a Testiculului

Explorarea Morfofunctionala a Testiculului

Explorarea Morfofunctionala a Testiculului

Examenul organelor genitale externe este esential in evaluarea hipogonadismului masculin.

  • Penisul trebuie examinat pentru prezenta unor malformatii: hipospadias, chordee (angulare anormala determinata de o placa fibroasa).
  • Volumul testicular estimat cu orhidometrul Prader (la adult normal peste 15 ml). Un volum scazut poate semnifica o tulburare in dezvoltarea sau regresia tubilor seminiferi.
  • Consistenta testiculara: testiculele mici si ferme pledeaza pentru procese de hialinizare si fibrozare (sdr. Klinefelter); testiculele mici si elastice sunt normale prebubertar, dar la adult ele pot indica un deficit de stimulare gonadotropica. Testiculele de dimensiuni normale, cu consistenta moale sunt caracteristice pentru atrofia aparuta postpubertar.
  • Epididim si canal deferent – se apreciaza prin palpare.
  • Scrotul trebuie sa fie plicaturat, pigmentat si cu reflex cremasterian viu.
  • Prezenta caracterelor sexuale secundare

Spermograma – sperma se colecteaza prin masturbare in recipiente speciale sau in prezervative fara spermicide, dupa 2-3 zile de abstinenta sexuala. Specimenul de sperma va fi examinat dupa 20 de minute pana la maxim 2 ore de la emisie. Starile febrile, efortul fizic, traumele psihice, starile carentiale, convalescenta, diferite medicamente pot temporar afecta spematogeneza de aceea se recomanda pentru o evaluare corecta efectuarea a cel putin trei spermograme la interval de 2-3 luni.

Evaluarea secretiei hormonale – se determina concentratiile plasmatice ale T total si liber, DHT, FSH, LH, PRL si E2.

Testosteronul plasmatic total:

  • Prepubertar: 5- 20 ng/dL (0.17 -0.7 nmol/L);
  • Postpubertar: 300-1000 ng/dL (10 – 35 nmol/L).

Testosteron liber = 50 – 210 pg/ml, DHT = 15 -75 ng/ml, FSH = 5 – 25 mUI/ml; LH = 2,5 -15 mUI/ml, Estradiol (E2) = 15 – 40 pg/ml, PRL= 1-16 ng/ml.

Ecografia testiculara apreciaza omogenitatea ecostructurii si volumul testicular, poate identifica carcinoame in situ. Ecografia Doppler este utila in caz de varicocel, iar cea transrectala a veziculelor seminale poate evidentia aplazia sau agenezia acestora.

Evaluarea citogenetica si moleculara (cromatina sexuala, cariotipul, FISH etc) pentru determinarea anomaliilor cromozomiale de numar si structura, a microdeletiilor de cromozom Y. Se indica in cazurile de ambiguitate sexuala si infertilitatea masculina cu azoospermie sau oligospermie extrema.

Biopsia testiculara diferentiaza azoospermia secretorie de cea excretorie (prin obstructia cailor de eliminare). Utilizata si in procedurile de fertilizare in vitro cu injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor (ICSI- intracytoplasmic sperm injection).

Test de stimulare cu hCG (actiune LH-like). Se determina T plasmatic inainte si dupa 4 zile de administrare de hCG (2000-5000UI). Normal: T se dubleaza dupa ultima administrare a hCG. Utilizat pentru diagnosticul diferential al criptorhidiei bilaterale de anorhia bilaterala.

Hipogonadismele masculine definesc deficitul secretiei de androgeni si/sau alterarea spermatogenezei determinate de cauze testiculare (hipogonadisme primare) sau hipotalamo- hipofizare (hipogonadisme centrale, tertiare sau secundare). Uneori tulburarile pot afecta toate nivelele (ex. hipogonadism mixt: al varstnicului, in alcoolism, hemocromatoza).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 13:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *