Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Extrasistolele

Extrasistolele

Extrasistolele sunt contractii premature, anticipate, care tulbura succesiunea regulata a contractiilor inimii. Dupa locul de origine a stimulilor care le provoaca se deosebesc extrasistole ventriculare (cele mai frecvente) si supraventriculare (atriale sau nodale).

Extrasistolele sunt cele mai frecvente tulburari de ritm si pot aparea si la indivizi sanatosi, dupa emotii, efort, tulburari digestive sau dupa abuz de ceai, cafea, tutun. Intoxicatia cu digitala se insoteste adeseori de extrasistole. Pot exista extrasistole si in cardiopatia ischemica, in cardita reumatica, in stenoza mitrala, ca de altfel in cele mai variate boli cardiace. Prognosticul este mai sever cand apar dupa efort la coronarieni trecuti de 40 de ani, si in infarctul miocardic, cand apar in salve numeroase la bolnavi cu stenoza mitrala (anunta instalarea fibrilatiei sau a flutterului).

De obicei extrasistolele nu sunt percepute de bolnav, uneori sunt resimtite sub forma de palpitatii, ameteli, intepaturi, senzatia de oprire a inimii, urmata de o lovitura puternica in piept.

La palparea pulsului se constata fie o pulsatie radiala de amplitudine mica, urmata de o pauza mai lunga decat cea obisnuita, numita pauza compensatoare, fie lipsa pulsatiei radiale cand extrasistola este foarte precoce. La auscultarea inimii, extrasistola se traduce fie prin doua zgomote premature (anticipate) pe fondul regulat al batailor inimii, fie printr-unul singur (cand este foarte precoce). Extrasistolele pot fi izolate, sporadice sau pot aparea cu o anumita regularitate: cicluri normale alternand cu extrasistole (bigemi-nism) sau un ciclu normal alternand cu doua extrasistole (trigeminism).

Tratamentul consta in suprimarea excitantilor (alcool, cafea, tutun), sedative, (barbiturice, bromuri), linistirea bolnavului.

O atentie deosebita trebuie sa se acorde extrasistolelor ventriculare (E.V.), din cauza riscului de trecere in tahicardie sau fibrilatie ventriculara (infarct miocardic, intoxicatie digitalica, insuficienta cardiaca). Riscul creste in cazul E.V. care depasesc numarul de 5/min., polifocale, precoce sau “in salve”.

Acestea se trateaza cu Xilina (Lidocaina) i.v. (50 – 1 000 mg sau oral 250 mg de 4 – 6 ori/24 de ore), Chinidina sulfurica (0,30 g de 3 -4 ori/24 de ore), eventual Inderal (Propranolol) (20 – 80 mg/24 de ore); – (contraindicatii: bronhospasmul, insuficienta cardiaca severa, blocurile atrioventriculare, bradicardiile si hipotensiunea), Practolol (Eraldin) (5 mg de 2 – 4 ori/24 de ore).

In E.V. din intoxicatia digitalica se sisteaza administrarea Digitalei si adiureticelor si se administreaza CIK, Fenitoina (100 mg de 4 ori/24 de ore), Xilina i.v., Procainamida, Propranolol sau Chinidina, in aceleasi doze.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 12:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *