Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Factorii Care Modifica Frecventa Crossing-Overului

Factorii Care Modifica Frecventa Crossing-Overului

In conditii normale si uniforme de viata, de la o generatie la alta, valoarea crossing-over intre doua puncte ramane constanta. Regularitatea manifestarii crossing-over-ului, precum si lipsa acestui fenomen la o serie de organisme (moluste, viermi), fac sa se admita ca atat crossing-over-ul cat si linkage-ul se gasesc sub un anumit control genetic.

Frecventa fenomenului de crossing-over este determinata de o serie de factori, dintre care mentionam:

Genotipul. La unele organisme fenomenul de crossing-over este frecvent, in timp ce la altele este practic absent.

Constitutia genetica influenteaza frecventa fenomenului de crossing-over. S-a constatat la toate organismele ca, in segmentele adiacente centromerului, frecventa chiasmei este mai redusa. Cauza principala se datoreste faptului ca in aceste segmente, in general, genele sunt foarte dense si tot aici se afla principalele zone heterocromatice.

Aberatiile cromozomale – structurale si numerice afecteaza frecventa crossing-over-ului. Inversia intr-o cromatida suprima omologia si deci conjugarea regiunii afectate si ca urmare nu pot aparea chiasma si implicit, nici crossing-over-ul. modificarea numarului de cromozomi (autopoliploidia, alopoliploidia, monosomia) afecteaza in diferite moduri producerea chiasmei si ca urmare aparitia crossing-over-ului. procentul de crossing-over creste odata cu cresterea distantei dintre gene.

Sexul. La diptere si lepidoptere la sexul heterogametic (mascul XY, respectiv femela ZW) nu apare in meioza fenomenul de crossing-over. Faptul este explicat prin lipsa de omologie intre cromozomii X si Y, respectiv Z si W, care nu conjuga in meioza.

Varsta. Frecventa crossing-over-ului este maxima la maturitatea sexuala si scade odata cu inaintarea in varsta. La om, frecventa procesului de crossing-over este mai mare la femeile de peste 36 de ani.

Factorii de mediu. Temperatura, lumina, nutritia pot produce perturbari in aparitia fenomenului de crossing-over. la Drosophila melanogaster s-a remarcat faptul ca temperatura scazuta mareste frecventa crossing-over-ului in unele segmente si o micsoreaza in alta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 12:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *