Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Factorii Prognostici ai Cancerului Tiroidian

Factorii Prognostici ai Cancerului Tiroidian

Conceptul de factori prognostici in cancerul tiroidian a fost introdus pentru prima oara in 1954 de Sloan si McDermott, ei identificand unul dintre acestia si anume varsta. Spre deosebire de alte neoplazii, in cazul cancerelor tiroidiene, stadializarea clinica T.N.M. nu are aceeasi importanta prognostica, elementul prognostic principal in cazul acestor neoplazii fiind tipul histologic tumoral.

In absenta metastazelor la distanta in momentul diagnosticului unui cancer tiroidian, supravietuirea pe termen lung este buna. In seria publicata de Institutul Goustave Roussy ea este de 78% la 10 ani, 62% la 20 de ani si 47% la 30 de ani. Aceasta supravietuire este influentata de mai multi factori si anume:

  • varsta la momentul diagnosticului;
  • tipul histologic de cancer tiroidian;
  • talia mare a tumorii tiroidiene si/sau extensia ganglionara loco-regionala;
  • cunoasterea posibilitatii de modificare a tipului histopatologic, in sensul evolutiei spre anaplazie, la nivelul diseminarilor limfatice;
  • cantitatea de tesut nediferentiat din cadrul unei tumori care asociaza elemente diferentiate cu elemente nediferentiate;
  • ritmul de crestere tumoral;
  • corelarea stadializarii T.N.M. cu tipul histologic tumoral.

In 1979, Byar, E.O.R.T.C. si T.C.C.G. au descris un index-scor prognostic bazat pe studiul a 507 pacienti cu cancer tiroidian . Tot in 1979 Cady si colab. analizand o serie de 600 pacienti confirma studiile anterioare aratand ca rata recurentei si rata mortalitatii nu erau aceleasi, in grupe de risc diferite, factorii de risc fiind: varsta si sexul. In 1987, Hay si colab., au descris scorul prognostic A.G.E.S.bazat pe: varsta pacientului (Age), gradding-ul tumoral (Gradding), extensia tumorala (Extension), si marimea tumorii (Size). 

Tot Hay si colab. au revizuit in 1993 aceasta clasificare, adaugand un nou factor prognostic: cat de completa a fost rezectia tumorala la prima interventie. Noul index prognostic cuprinde cinci variabile: metastaza (Metastasis), varsta (Age), radicalitatea rezectiei (Completly removal), invazia tumorala (Invasion), marimea tumorii (Size) – M.A.C.I.S.

Rata supravietuirii la distanta, la 20 de ani postoperator, in functie de scorul MACIS este evidentiata in tabelul 2.12 (p < 0,0001). In ultimul timp, au fost identificati o serie de noi factori prognostici, care ajuta in definirea pacientilor cu un risc particular datorat unui comportament agresiv al cancerului tiroidian. Aceasta include: ploidia ADN-ului in flow-citometrie, raspunsul adenilat ciclazei tumorale la stimularea cu TSH, statusul receptorilor EGF, tumora multifocala, prezenta oncogenelor si a mutatiilor genei supresoare tumorale. De asemenea, statusul receptorilor factorului de crestere epidermica poate reflecta agresivitatea tumorala.

Utilizarea indexului prognostic permite abordarea problemei terapeutice de o maniera mai rationala prin adaptarea posibilitatilor terapeutice la prognosticul bolii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *