Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Falangele

Falangele

FalangeleFalangele – impreuna realizeaza scheletul degetelor.

Degetele sunt in numar de cinci, numerotate latero-medial de la I la V. Fiecare deget are unnume propriu: police (pollex), indice (index), mediu (digitus medius), inelar (digitus anularis) si mic (digitus minimus).

Scheletul fiecarui deget este format din 3 falange, cu exceptia primului deget (police) care este constituit din doar 2 falange. Aceste trei falange sunt numite dinspre metacapiene catre varful degetelor, astfel: prima falanga sau falanga, a doua falanga sau falangina si a treia falanga sau falangeta.

Falangele sunt oase lungi prezentand o diafiza (corpus phalangis) si 2 epifize, una proximala numita baza (basis phalangis) si alta distala numita cap (caput phalangis). Diafiza falangelor este turtita in sens antero-posterior si prezinta doua fete, una anterioara, concava, si alta posterioara, convexa, si doua margini.

Falanga proximala (phalanx proximalis).

Diafiza este turtita antero-posterior, cu o fata anterioara sau palmara, plana si una dorsala, convexa. Baza prezinta o cavitate articulara  pentru capul metacarpianului. Capul prezinta o cavitate articulara pentru capul metacarpianului.

Falanga mijlocie (phalanx media).

Corpul este asemanator cu cel al primei falange dar mai scurt. Baza prezinta o cavitate de receptie pentru trohlea de pe capul falangei proximale. Capul prezinta o trohlee pentru falanga distala.

Falanga distala (phalanx distalis).

Are un corp foarte redus iar baza este asemanatoare cu cea a falangei mijlocii. Falanga distala se termina cu o tuberozitate dispusa ca o potcoava ce corespunde unghiei (tuberositas phalangis distalis). 

Palparea oaselor metacarpiene si falange:

Din oasele metacarpiene se pot palpa anterior, extremitatile lor distale. In tabachera anatomica se poate palpa extremitatea proximala a primului metacarpian si varful apofizei stiloide radiale. Posterior se poate palpa fetele posterioare si extremitatile distale. Din falange se poate palpa anterior marginile si extremitatile, iar posterior se pot palpa in intregime. Deasemeni se pot palpa si sesamoidele atunci cand exista. 

Punere in pozitie: extremitatea cea mai dezvoltata se pozitioneaza proximal. Ultima falanga se recunoaste dupa tuberozitatea in forma de potcoava, care se pozitioneaza distal.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 10:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *