Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Fasceita necrotizanta

Fasceita necrotizanta

Fasceita necrotizanta este o infectie severa necrotica a tesutului cutanat si a fasciei subiacente, produsa de un amestec de germeni aerobi si anaerobi (Streptococcus pyogenes, Peptostreptococcus, Bacteroides, Enterobacter, Proteus).

Fasceita necrotizanta afecteaza in principal extremitatile, fiind precedata de un traumatism, deseori minor (termic, mecanic, chimic, chirurgical, ulcer cutanat infectat). Perineul reprezinta o alta localizare frecventa a fasceitei necrozante, ca o complicatie a unei interventii chirurgicale sau a unui abces perirectal, infectii periuretrale, infectii retroperitoneale.

Afectarea organelor genitale masculine se numeste boala (gangrena) Fournier. Fasceita necrotizanta este favorizata de diabet zaharat, alcoolism, utilizarea intravenoasa a drogurilor. Debuteaza acut prin eritem, edem important, durere si caldura locala, cu necroza tesutului subcutanat si a fasciei subiacente; ocluzia vaselor din derm produce gangrena dermica. Muschiul este respectat.

Dupa cateva zile, tegumentul devine violaceu si apar bule, durerea dispare si zona devine anestezica prin distrugerea nervilor din tesutul subcutanat. Edemul, inflamatia si ischemia locala prin ocluzie vasculara dermica scad presiunea partiala a oxigenului, favorizand dezvoltarea speciilor anaerobe (Bacteroides), mai ales la diabetici, care au deja o afectare vasculara anterioara infectiei. Metabolismul anaerob produce hidrogen si azot care se acumuleaza subcutanat, producand crepitatii.

Pacientul prezinta febra, tahicardie, stare de constienta alterata (confuzie, obnubilare), hipotensiune. Tratamentul trebuie sa fie foarte prompt, caci maladia prezinta o mortalitate de pana la 30%; el consta in drenaj cu recoltarea puroiului pentru coloratie Gram si antibiograma, hemoculturi. Antibioticele de electie sunt Gentamicina si Clindamicina (sau Imipinemul); este importanta administrarea intravenoasa de fluide.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 25 ianuarie, 2020, 14:06

2 Discutii la Fasceita necrotizanta

 1. Dr. Mariana Onitoiu 27/02/2012 at 09:07

  Buna ziua, orice afectiune care scade imunitatea organismului poate predispune un pacient la dezvoltarea gangrenei Fournier:

  – diabetul zaharat, obezitatea morbida, alcoolismul;
  – ciroza, varstele inaintate, boala vasculara pelvina;
  – neoplasmele, leucemiile, lupusul eritematos sistemic;
  – boala Crohn, infectia HIV, malnutritia;
  – terapia corticosteroida.

  Gangrena Fournier are o cauza identificabila in 95% dintre cazuri. Procesul necrotizant apare initial printr-o infectie a anorectului, tractului urogenital sau a pielii organelor genitale. Cauzele anorectale cuprind abcesele perianale, perirectale si ischiorectale, fisurile anale si perforatiile colonice. Acestea pot fi o consecinta a leziunilor colorectale sau o complicatie a neoplasmelor colorectale, bolilor inflamatorii intestinale, diverticulitei colonice sau a apendicitei.
  Cauzele tractului urogenital cuprind infectia glandelor bulbouretrale, leziunile uretrale, manipularea stricturilor uretrale, epididimita, orhita sau infectiile urinare joase (pacientii cu catetere uretrale de lunga durata).
  Cauzele dermatologice cuprind hidrosadenita supurativa, ulcerarea prin presiune scrotala si trauma. Imposibilitatea de a practica igiena perineala cum este cazul paraplegicilor este un risc crescut. Trauma accidentala, intentionata sau chirurgicala si prezenta corpilor straini poate deasemeni conduce la boala.

  In literatura de specialitate au fost incriminati urmatorii factori precipitanti:
  – trauma toracica, leziunile superficiale ale tesuturilor moi;
  – piercing-urile genitale;
  – injectarile peniane cu cocaina;
  – instrumentarea uretrala;
  – implanturile peniene de proteze;
  – injectiile intramusculare;
  – clismele cu steroizi folosite pentru tratarea proctitei radice.

  In acest material video se poate vedea si o schema a tratamentului (http://www.youtube.com/watch?v=7zdw4RfiCrs) .

  Răspunde
 2. miorik 24/02/2012 at 23:12

  Gangrean Fournier poate fi cauzata de consumul de alcool in exces?

  Va multumesc.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *