Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Fasceita Necrozanta

Fasceita Necrozanta

Fasceita Necrozanta

Fasceita necrozanta este o infectie cu evolutie severa ce afecteaza tesutul subcutanat si fascia musculara, intr-o exprimare superficiala sau profunda. Evolutia bolii este acuta si supraacuta, rar evoluand subacut. Poate afecta orice zona a corpului in contextul unei plagi cu diferite localizari; localizarea frecventa este jumatatea inferioara a corpului (perete abdominal, regiunea genitala si anala).

Etiologie

In functie de flora bacteriana izolata, se identifica doua entitati bacteriologice:

Fasceita necrozanta tip I

Este cauzata de o asociere de germeni anaerobi si aerobi. Dintre anaerobi sunt prevalent izolati specii de Bacteroides sau Peptostreptococcus si, mai rar, tulpini de anaerobi facultativi (Streptococ non A). Din flora bacteriana aeroba este importanta implicarea bacililor Gram negativi (E.coli, Proteus, Klebsiella).

Observatie: O forma deosebita de fasceita necrozanta tip I este gangrena Fournier, in care se izoleaza o tripla etiologie: aerobi (bacili Gram negativi), anaerobi (in afara speciilor de Bacteroides fiind posibil izolati si Clostridium sau Fusobacterium), si in plus, Streptococul beta-hemolitic grup A.

Fasceita necrozanta tip II

Sunt implicati numai germeni aerobi: Streptococ beta hemolitic grup A singur sau in asociere cu Stafilococul aureus. Gravitatea acestei forme de fasceita se datoreaza implicarii unei tulpini de o virulenta crescuta, eliberatoare de exotoxina streptococica, care determina severitatea bolii prin efectul sau citotoxic direct ca si prin leziunile endoteliale extinse pe care le induce.

Factori favorizanti

In declansarea acestei boli, exista o serie de factori favorizanti pe care, didactic, ii putem imparti in:

A) Factori favorizanti generali ( pentru ambele tipuri de fasceita):

  • existenta unor plagi contuze, anfractuase +/- cu zone necrozate;
  • interventii chirurgicale pe colon pentru: procese neoplazice, perforatii intestinale sau volvulus, infarct intestino-mezenteric.
  • infectii perianale (abces perianal), perirectal colectat si/sau incizat (gangrena Fournier), circumcizia.
  • infectii ale pielii (ulcer de decubit) si tesutului subcutanat colectate, incizate si drenate insuficient.

B) Factori favorizanti specifici:

  • pentru tipul I: boala survine doar la persoane cu un teren imunodeprimat sever prin: varsta, infectie HIV stadiul SIDA, procese neoplazice, hemopatii maligne, imunosupresie medicamentoasa (citostatice), hepatopatii cronice, alcoolism cronic, diabet zaharat, droguri i.v.
  • pentru tipul II: boala se instaleaza numai la persoane cu teren imunocompetent; poate surveni urmare a unor traumatisme ale extremitatii cefalice sau extractii dentare.

Tablou clinic

Forma comuna (tip I si II)

Debutul bolii este acut prin: febra (peste 39°C), frisoane, stare generala rapid alterata.

Examenul obiectiv: se constata la nivelul si in jurul plagii, aparitia unei tumefieri difuze cu semne celsiene prezente.Tumefierea este initial de culoare eritematoasa, pentru ca rapid sa se accentueze edemul, continuand sa fie cald si foarte dureros.

Pe masura evolutiei (ore -zile) zona eritematoasa devine violacee la nivelul tumefierii putand apare o zona de necroza, insotita de leziuni buloase (cu continut citrin, negricios), ce se extind rapid in suprafata; continutul bulelor este hemoragic, ulterior instalandu-se zone de gangrena cutanata cu sfacele, mionecroza(urmare a constituirii gangrenei definita ca teritoriu vascular compromis prin trombozarea vaselor mici).

La nivelul tegumentului afectat, sensibilitatea dureroasa remite si tegumentul este rece (urmare a trombozelor vasculare si leziunilor distructive ale nervilor superficiali). Subcutanat, apar zone de emfizem (evidente in special in tipul I) cu limfangita si adenita satelita; infectia evolueaza in profunzime pana la nivelul fasciilor. Starea generala se altereaza concomitent evolutiei cutanate, pacientul putand deceda prin soc toxico-septic streptococic.

Gangrena Fournier

Este o forma de fasceita necrozanta ce afecteaza exclusiv organele genitale la barbat -motiv pentru care se mai numeste gangrena idiopatica a scrotului, gangrena scrotala streptococica, flegmon perineal. Se instaleaza numai la persoane cu teren imunodeprimat. Debut acut cu sindrom infectios si stare toxemica.

Evolutie: la nivelul plagii chirurgicale sau tesuturilor denudate ale scrotului apare edem, tumefiere, durere vie, iar ulterior la palpare apar zonele de crepitatii.Tegumentul este violaceu si se instaleaza gangrena scrotala.

Tratament

Dat fiind spectrul antibacterian implicat, se recomanda:

A)   Schema de tratament standard: Penicilina G ( 10 mil U/zi) + Clindamicina (1,8-2,4g/zi); durata tratamentului 10-14 zile;

B)   Scheme antibiotice alternative:

  • Daca s-a izolat MRSA: Clindamicina+ Vancomicina (2g/zi) sau Teichoplanina (Targocid);
  • Imipenem (2g/zi) +/- Metronidazol (2g/zi).

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 23 septembrie, 2013, 9:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *