Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Fascii de Acolare si Segmentele Colice Fixe si Mobile

Fascii de Acolare si Segmentele Colice Fixe si Mobile

Fascii de Acolare si Segmentele Colice Fixe si MobileColonul prezinta doua segmente secundar retroperitoneale, respectiv colonul ascendent si colonul descendent, acestea fiind fixate de peretele posterior al cavitatii abdominale prin fascia de coalescenta Toldt (rezultata in viata embrionara prin fuziunea segmentelor colonice cu peritoneul parietal posterior).

Colonul transvers si sigmoid sunt mobile  in cavitatea peritoneala, deoarece si-au pastrat mezoul, respectiv mezocolonul transvers si mezocolonul sigmoid. Prin aceste mezouri trec vasele sangvine, limfatice si nervii colonului transvers si sigmoid.

Lungimea mezocolonului transvers creste de la dreapta spre stanga, iar cel stang este situat mai profund. Radacina mezocolonului transvers constituie repliul foitei peritoneale pe peretele posterior, ea avand contact cu duodenul II si fata anterioara a capului pancreatic, pentru ca apoi sa-si continue traseul pe fata inferioara a corpului pancreasului pana la rinichiul stang si splina.

Mezocolonul pelvin este liber in mod egal pe toata lungimea sa. Mezosigmoidul are forma unui evantai de dimensiuni variabile. Radacina sa are o parte cu directie ascendenta si mediala (radacina secundara) si alta verticala (radacina primara-deoarece corespunde insertiei mezenterului primitiv), descendenta si mediana. Radacina are raporturi cu fata anterioara a muschiului psoas, vasele iliace externe, vasele testiculare sau ovariene stangi si ureterul stang. La granita partii ascendente de cea verticala, se gaseste o foseta numita recesul intersigmoidian, unde prin palpare, se simte ureterul stang.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 13 februarie, 2013, 16:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *