Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Fenicul (Foeniculum vulgare – Fam. Apiaceae)

Fenicul (Foeniculum vulgare – Fam. Apiaceae)

Fenicul Foeniculum vulgareNumita si fenicul salbatic, aceasta planta perena inalta, cu frunze in forma de pana, este originara din bazinul mediteraneean si a fost cultivata inca din Antichitate. Toate partile componente ale feniculului au un miros puternic de anason, el fiind o planta alimentara foarte populara. Florile mici, galben-verzui, cresc pe capete mari si late. Semintele mici, galben-maronii si aplatizate au miros si gust aromat.

Parti utile – semintele

Se recolteaza toamna, cand se ingalbenesc. Se folosesc intregi sau se extrage din ele un ulei esential.

Compusi activi

Uleiul esential alcatuieste pana la 6% din seminte si contine in principal anetol, plus estragol si fencona. Semintele contin fitosteroli, flavonoide si cumarine.

Utilizari medicinale

Feniculul este de regula utilizat pentru usurarea problemelor sistemului digestiv precum constipatia, spasmele, colonul iritabil, hiperaciditatea gastrica, colicile si flatulenta, iar semintele par sa ajute la dizolvarea pietrelor de la rinichi.

Mestecarea semintelor este un remediu pentru halena si, deoarece feni­culul are proprietati antiin-flamatorii si antimicrobi-ene, este folosit adesea la fabricarea pastelor de dinti naturale.

Feniculul este un cunos­cut remediu in curele de slabire, deoarece taie pofta de mancare si stimuleaza metabolismul. Din cate se pare, planta amelioreaza diverse tipuri de greata.

Feniculul este utilizat si pentru calmarea inflamati­ilor (in spalaturi oculare) si ale gatului. Este de aseme­nea expectorant si, datorita actiunii sale antispastice, poate fi folosit in trata­mentul tusei. Se considera ca are efect estrogenomi-metic, ceea ce explica motivul pentru care femeile indiene il folosesc in mod traditional pentru stimularea lactatiei.

Cultivare

Feniculul se planteaza in sol bine drenat, in locuri foarte insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul afectiunilor digestive; apa de fenicul: Se recomanda 5-15 picaturi in apa, o data pe zi; extract lichid: Se recomanda 10-40 de picaturi in apa, o data pe zi; infuzie: Se adauga 1/2 lingurita de seminte pisate la o cana de apa clocotita; se acopera si se infuzeaza timp de 10 minute. Se strecoara. Se recomanda cate 1 cana de 3 ori pe zi; capsule (300 mg): Se recomanda 2 capsule inainte de mese.

In tratamentul iritatiei ochilor; spalaturi ale ochilor: Se poate folosi o infuzie rece de fenicul, cu conditia sa fie sterila. Puteti utiliza un preparat din comert.

Precautii

Feniculul poate induce menstre la femeile aflate la menopauza. Femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa consume cantitati mai mari decat cele care se gasesc de obicei in alimente. Femeile care sufera de cancer uterin sau mamar trebuie sa evite feniculul. Persoanele alergice la morcovi sau telina au reactii alergice si la fenicul. Feniculul poate produce greata si varsaturi, lichid in pleura si poate provoca sensibilitate fata de razele solare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 15:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *