Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Fenomenul de Sex-Linkage

Fenomenul de Sex-Linkage

Cromozomii X si Y contin si alte gene in afara celor sexuale. Aceste gene au tendinta sa se transmita la descendenti impreuna, legate de sex. Astfel, D. melanogaster contine pe cromozomul X peste 140 de gene care se transmit inlantuit, manifestand sex-linkage.

Se diferentiaza gene complet sex-linkage cu cromozomul X, gene complet sex-linkage cu cromozomul Y, gene incomplet sex-linkage cu cromozomul X si gene incomplet sex-linkage cu cromozomul Y. 

  • Genele complet sex-linkagese transmit dupa mecanisme particulare, in functie de tipul de determinism sexual Drosophila sau Abraxas.

La D. melanogaster, pe cromozomul Y se gasesc foarte putine gene – gene ale fertilitatii masculilor si gene pentru tepi – asa ca genele de pe cromozomul X nu au alele corespondente, fiind homozigote. De aceea, in cazul musculitei de otet, fenomenul complet de sex-linkage nu se manifesta numai la cromozomul X.

Ca exemplu, in acest sens, se poate da caracterul culoarea ochilor, care, in experientele facute de MORGAN, a permis gasirea unor prime concluzii privind sex-linkage. Astfel, la incrucisarea unei femele cu ochi rosii, normali, cu un mascul cu ochi albi (white eyes – w), mutant, in prima generatie s-au obtinut numai indivizi cu ochi rosii. Prin incrucisarea descendentilor in F2 s-a ajuns, conform raporturilor mendeliene la 75% indivizi normali (ochi rosii) si 25% indivizi cu ochi albi (raport 3:1), ceea ce dovedeste ca insusirea ochi rosii este dominanta, iar cea de ochi albi, recesiva si ca genele respective segrega independent. Important de retinut este faptul ca toti indivizii cu ochi albi erau masculi, in timp ce indivizii cu ochi rosii se structurau 2/3 femele si 1/3 masculi.

Incrucisand femele cu ochi rosii, heterozigote, din F1, cu masculi cu ochi albi, au aparut in F2 50% descendenti cu ochi rosii, dintre care 1/2 femele si 1/2 masculi si 50% indivizi cu ochi albi, de asemenea 1/2 femele si 1/2 masculi.

S-a putut deduce astfel ca genele care determina culoarea rosie sunt plasate pe cromozomul X, intrucat transmiterea lor din generatie in generatie urmeaza calea transmiterii cromozomului X.

  • Ereditatea complet legata de cromozomul YlaD. melanogaster, se datoreste genelor situate pe segmentul specific, neomolog,  a heterozomului Y. Genele Y complet sex-linkage sunt numite gene holandrice, iar modul de transmitere ereditate holandrica. Ele se mostenesc exclusiv de descendentii masculi – cazul genelor care afecteaza forma urechilor sau formarea membranelor dintre degetele de la picioare etc.

Genele incomplet sex-linkage formeaza perechi de alele in heterozomii X si Y, in segmentele lor omoloage. Asa sunt genele mutante care controleaza daltonismul, retinita pigmentara, un tip de nefrita s.a.

Transmiterea ereditara a caracterelor prin sex-linkage pe cromozomul X a fost relevata si la plantele dioice din genurile Melandrium, Rumex s.a. si nu exista motive sa se conteste ca s-ar putea manifesta si la speciile din genurile Populus sau Salix.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 12:50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *