Prima Pagina » Medicamente » Medicamente F » Ferro Gradumet

Ferro Gradumet

Prospect

Compozitie:

Un comprimat filmat Ferro Gradumet contine fier elementar.

Indicatii:

Ferro gradumet este indicat pentru profilaxia si tratamentul anemiilor cu deficirnta de fier, cum sunt:

 • hemoragii cronice;
 • hemoragii digestive: ulcer peptic, hemoroizi, varice esofagiene, colita ulceroasa, microhemoragii la pacientii cu carcinom de tract digestiv;
 • menstre abundente;
 • carenta alimentara de fier;
 • tulburari si leziuni ale tractului gastrointestinal insotite de malabsorbtie;
 • sarcina si alaptare, copii prematuri, copii in perioada de crestere;
 • tratamentul anemiei pernicioase cu cyanocobalamina;

Actiune terapeutica:

Ferro gradumet contine sulfat ferosintr-un vehicul cu cedare controlata (gradumet), din care fierul este cedat treptat. Gradumet este o matrice din plastic inert, impregnata cu sulfat feros.Fierul eliberat este absorbit in functie de necesitatile organismului si matricea este excretata prin fecale.Administrarea fierului in terapia si profilaxia anemiei hipocrome a fost foarte eficienta. Primele semne de ameliorare au inclus cresterea reticulocitelor intre a 4-a si a 7-a zi o crestere semnificativa, a hemoglobinei intre a 2-a si a 4-a saptamana pana la normalizare in 1-3 luni. Semnele si simptomele anemiei se reduc in curs de 3 – 5 luni, iar pentru refacerea depozitelor de fier sunt necesare 6 luni de tratament. Toleranta gastrica fata de Ferro gradumet este foarte buna, efectele adverse fiind usoare.

Doze si mod de administrare:

Profilactic: un comprimat zilnic inainte de masa. Ca tratament: 1 – 2 comprimate zilnic, inainte de mese. Comprimatele trebuie inghitite nesfaramate , cu o cantitate suficienta de lichid. Ferro gradumet nu este recomandat copiilor sub 12 ani si persoanelor varstnice cu tranzit intestinal incetinit datorita riscului de retinere a matricei de plastic.

Efecte adverse:

Efectele adverse includ: greata, varsaturi, algii abdominale, diaree si constipatie. Tratamentul oral prelungit si necontrolat cu fier determina intoxicatie, hemocromatoza si hemosideroza.

Supradozare:

Simptomele supradozajului includ: greata, diaree, varsaturi, dureri abdominale, hematemeza, rectoragii, aparitie pana la pierderea constientei, colaps cardiovascular, hipoglicemie si acidoza metabolica. In cazuri severe pot sa apara hipotensiune,coma, necroza hepatocelulara si insuficienta renala.

Contraindicatii:

Afectiuni primare (idiopatice) si secundare care implica depozitele de fier;

 • Hipoplazia si depresia maduvei osoase, anemie in cadrul eritropoiezei insuficiente de vitamina B12 si acid folic;
 • Afectiuni inflamatorii ale tractului intestinal, diverticuli intestinali sau obstructii intestinale cu cicatrizari(maladia Crohn, sprue celiaca);
 • Hipersensibilizare la fier;
 • Porfirie cutanata intarziata;
 • Protoporfiria eritropoietica.

Pret:

Ferro Gradumet 105 mg flacon cu 30 comprimate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 9 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *