Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Fibrilatia Atriala

Fibrilatia Atriala

Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm cu o frecventa ventriculara de obicei rapida, neregulata si variabila. Apare in diferite boli ale inimii, obisnuit in caz de stenoza mitrala, cardiopatie ischemica, hipertiroidism, etc. In cursul fibrilatiei, atriile sunt lipsite de contractii propriu-zise, centrul ectopic emitand stimuli cu o frecventa de 400 – 600/min. Desigur ca nu toti stimulii pot ajunge la ventriculi.

Exista forme paroxistice cu frecventa cardiaca mare, care au aspectul clinic al tahicardiei paroxistice. Fibrilatia permanenta este mai obisnuita si se caracterizeaza prin pulsatii radiale si batai cardiace neregulate ca intensitate si frecventa. Din cauza acestei totale neregularitati, boala se mai numeste si aritmie completa. Numarul pulsatiilor radiale este aproape totdeauna inferior numarului contractiilor cardiace, fenomen numit deficit al pulsului. T.A. este dificil de luat, tensiunea sistolica variind de la o sistola la alta. De obicei nu apar simptome functionale, cu exceptia formelor paroxistice.

Exista si forme bradicardice. Fibrilatia atriala cu ritm ventricular de peste 100/min. conduce de obicei la insuficienta cardiaca.

Tratamentul urmareste fie convertirea in ritm sinuzal prin soc electric, fie rarirea ritmului ventricular la 60 – 70 de batai/min., prin blocarea nodului atrioventricular cu Digitala injectabila (Digoxin, Lanatosid-C, 0,4 mg, repetat la 2 – 3 ore pana la doza totala de 1,2 – 1,6 mg). In F.A. cu ritm ventricular foarte rar se opreste Digitala si se administreaza, dupa caz, Cofeina sau Atropina.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 12:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *