Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Fierea Pamantului (Centaurium erythraea – Fam. Gentianaceae)

Fierea Pamantului (Centaurium erythraea – Fam. Gentianaceae)

Fierea Pamantului Centaurium erythraeaNumita si tintaura. Capacitatea acestei mici si elegante plante bianuale de a vindeca febra este cunoscuta din vechime. Creste pe campurile din toata Europa, atingand inaltimi de 10-60 cm. Tulpinile ei fusiforme sunt incununate in timpul verii de manunchiuri de flori rozalii, in forma de stea. Frunzele lungi si palide cresc radial la baza tulpinii, unele inaltandu-se, perechi, pe toata lungimea acesteia.

Parti utile – frunzele, tulpinile si florile

Partile aeriene se culeg cand florile se deschid complet, in iunie, iulie si august. Ele se usuca si se macina pentru a fi utilizate in infuzii, decocturi, pulberi si fineturi. Fierea-pamantului se combina adesea cu alte plante in preparate pentru stimularea apetitului, precum gentiana.

Compusi activi

Partile aeriene ale plantei sunt bogate in acizi fenolici, flavonoide si derivati xantinici. Ele contin si principii amare, printre care un numar mare de secoiridoizi.

Utilizari medicinale

Secoiridoizii amari stimuleaza apetitul prin cresterea secretiei gastrice. Fierea-pamantului se mai foloseste in tratamentul problemelor digestive cronice si al flatulentei. Este diuretica si stimuleaza secretia biliara, de aceea este administrata pentru eliminarea toxinelor si pentru tratarea afectiunilor colecisto-hepatice. Planta este prescrisa adesea ca tonic in combinatie cu anasonul, musetelul, menta si feniculul, in cazuri de oboseala extrema si in convalescenta.

O serie de experimente au aratat ca un extract apos de fierea-pamantului ajuta la scaderea febrei si are efect antiinflamator. Se crede ca aceste proprietati se datoreaza acizilor fenolici. Fierea-paman­tului este de asemenea folosita ca ingredient activ in lotiuni care combat pediculoza scalpului si previn caderea parului

Cultivare

Fierea-paman­tului se planteaza in sol nisipos, neutru pana la alcalin, in locuri insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul lipsei apetitului, indigestiei, flatulentei si al fatigabilitatii; infuzie: Puneti 1 g de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 15 minute si strecurati. Beti 3 cani pe zi, reci sau la temperatura potrivita, inainte de mese; pulbere: Luati 1-2 g, de 2-3 ori pe zi; tinctura (1:4 in alcool 45%): Puneti 30 de picaturi intr-un pahar cu apa. Beti aceasta cantitate de 3 ori pe zi.

In tratamentul pediculozei scalpului si al alopeciei; decoct: Puneti 30-50 g de planta uscata la 1 L de apa. Fierbeti 2-3 minute. Strecurati si raciti solutia, frecati scalpul de 2 ori pe zi.

Precautii

Un tratamentu cu fierea-pamantului nu trebuie sa dureze mai mult de 10 zile neintrerupt, deoarece planta poate irita mucoasa gastrica. Planta nu este recomandata persoanelor care sufera de ulcere peptice sau de inflamatii pe oricare segment al tractului digestiv. Nu este recomandata femeilor gravide sau care alapteaza.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 16:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *