Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Filovirusuri

Filovirusuri

Virionii au forma caracteristica de baston sau ramificata, cu diametrul de 80 nm si lungimea de 900-1000nm. Acest aspect filamentos este sugerat si de denumirea familiei de virusuri (filum = fir, lat.).

Virusul Ebola (EBOV) si virusul Marburg (MARV) apartin familiei Filoviridae si determina la oameni si la alte primate febra hemoragica severa.

Ebola nu are nici un tratament sau vaccin, boala se manifesta ca o febra hemoragica si este extrem de infectioasa si ucide rapid.

Familia Filoviridae

Cuprinde virusuri care determina afectiuni extrem de severe, de tip febra hemoragica acuta,  cu letalitate ridicata (pana la 90%).

Genul Filovirus – virusurile Marburg si Ebola:      

Morfologie si structura:

Acesti agenti se caracterizeaza printr-un mare pleiomorfism. Virionii au forma caracteristica de baston sau ramificata, cu diametrul de 80 nm si lungimea de 900-1000nm. Acest aspect “filamentos” este sugerat si de denumirea familiei de virusuri (filum = fir, lat.).

Virionii sunt compusi din:

  • Anvelopa – de natura lipoproteica, prevazuta cu spiculi de natura glicoproteica;
  • Capsida – are simetrie helicoidala si contine proteinele virale : NP, VP si L;
  • Genomul este ARN monocatenar cu polaritate negativa.

Replicare:

Are loc intracitoplasmatic, conform modelului replicativ al moleculelor de ARN monocatenar cu polaritate negativa. Eliberarea virionilor din celula se face prin inmugurire.

Patogeneza:

Virusurile Marburg si Ebola sunt asa-numite virusuri pantrope (infecteaza si determina leziuni multiple intr-un numar foarte mare de tesuturi si organe). Caile pe care se realizeaza infectiile cu aceste doua virusuri nu sunt complet elucidate. Sursa de virus este necunoscuta. Transmiterea interpersonala se realizeaza pe cale aeriana, prin contact cu sange si organe infectate, contact sexual.

Ambele virusuri afecteaza sistemul reticulo-endotelial. Replicarea are loc la nivelul splinei, ficatului, ganglionilor limfatici, pancreasului, rinichiului, creierului, etc.,  unde apar focare de necroza. Acestea se asociaza cu fenomene hemoragice importante la nivelul pleurei, pericardului, peritoneului. Decesul se produce prin fenomene de coagulare intravasculara diseminata.

Clinic, debutul este acut, cu febra, manifestari acute respiratorii si digestive, urmate de aparitia unei eruptii maculo-papuloase. Ulterior apar manifestari hemoragice dramatice : hematemeza, melena.

Diagnostic de laborator:

Produse patologice: sange, preparate de necropsie (fragmente de organe).

Microscopia electronica evidentiaza aspectul filamentos caracteristic al virionilor. Prin imunofluorescenta se realizeaza identificarea in preparatele de tesuturi.

Cultivare – se realizeaza in linii celulare continue in care se observa efectul citopatic (incluziuni intracitoplasmatice). Identificarea se face prin imunofluorescenta cu anticoropi monoclonali.

Inocularea animalelor de experienta (cobai) determina aparitia bolii si deces.

Serologia – in cazurile care supravietuiesc se deceleaza anticorpi specifici IgM prin:

  • imunofluorescenta indirecta;
  • ELISA ; Western blot.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 noiembrie, 2012, 11:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *