Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Fisura Anala Acuta si Fisura Anala Cronica

Fisura Anala Acuta si Fisura Anala Cronica

Fisura Anala Acuta si Fisura Anala Cronica

Fisura anala este o afectiune frecvent intalnita, ocupand locul trei in patologia ano-rectala dupa colite si hemoroizi. Mai mult de o treime din pacientii suferinzi de fisura anala sunt apti de munca. De fisura anala sufera mai mult femeile decat barbatii (60% din pacienti).

Fisura anala este un defect  prin rupere al mucoasei canalului anal, consecutiva  constipatiei, diareei sau traumatismelor. Ca factori  favorizanti se pot enumera colitele, procto-sigmoidita, enterocolita, boala hemoroidala si altele. Pana la 70% din pacientii cu fisura anala sufera de boli al tractului digestiv superior (gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, colecistita). La doua treimi din pacienti, fisura anala se asociaza cu hemoroizii.

Fisura anala este un defect  de forma lineara sau triunghiulara, cu lungime de 1-2 cm. Este situata deasupra liniei anocutanate si ajunge pana la linia dintata sau o depaseste. Fisura anala acuta are o  forma de fanta cu marginile drepte. Fundul fisurii expune fibrele musculare ale sfincterului anal. Cu timpul, la fisura netratata, marginile si fundul se acopera cu tesut de granulatie si depuneri de fibrina, adica modificari trofice cu dezvoltarea tesutului conjunctiv pe marginile fisurii. Pe marginea interna uneori si externa apar papilele santinela. Pe parcurs in proces sunt implicate si terminatiunile nervoase ce impiedica cicatrizarea si explica aparitia sindromului dureros cronic .

La 85% din pacienti, fisura este situata pe comisura posterioara, la 8-9% se situeaza pe comisura anterioara (particularitatile de vascularizatie) si foarte rar apar fisuri pe peretii laterali (0,5%). Uneori se intalnesc doua fisuri concomitente, pe comisura anterioara si cea posterioara.

Tablou clinic

Tabloul clinic al fisurii anale este caracteristic. Iritatia cronica a terminatiilor nervoase duce la instalarea unui sindrom dureros important, asociat  cu spasmul sfincterului anal. Spasmul sfincterului anal apare dupa defecatie si poate dura ore bune, chiar poate fi cvasipermanent, pana la urmatoarea defecatie. Astfel se intra intr-un cerc vicios in care fisura cauzeaza dureri acute ce duc la aparitia spasmului sfincterian impiedicand vindecarea fisurii anale.

In fisura anala este caracteristica triada simptomelor:

 • Mici sangerari in timpul defecatiei;
 • Durere in timpul defecatiei si dupa;
 • Spasmul sfincterului anal.

Durerile pot iradia in regiunea sacrala si perineu.

Durerile in timpul defecatiei sunt caracteristice pentru fisurile acute, iar celor cornice le este caracteristica durerea dupa scaun, eventual cu o perioada de latenta de circa un sfert de ora. Durerile puternice ii determina  pe pacienti sa evite defecatia, ca rezultat poate sa apara constipatia cronica cu agravarea evolutiei fisurii prin traumatism la defecatie.

Tratament

Tratamentul poate fi topic si/sau chirurgical. Tratamentul topic reuseste in 70-80% din cazuri si este recomandat in fisurile acute, cu marginile netede cu vechime  de pana la 3 – 4 saptamani. Tratamentul conservator are ca obiectiv ruperea lantului vicios Constipatie – Fisura – Durere.

Tratamentul modern este cel topic, prin aplicarea unor unguente speciale , cu efect de diminuare si ulterior remitere a spasmului sfincterian anal. Cu o rata de succes mai mare de 60 la suta, el reprezinta prima optiune, iar in caz de ineficienta , exista alternative moderne care presupun fisurectomia cu radiofrecventa.

Fisurile vechi cu sindrom algic pronuntat au indicatie de tratament chirurgical. Interventia poate fi efectuata sub anestezie locala. Se practica fisurectomie in bloc cu marginile fisurii si papilele santinela. In majoritatea cazurilor la fisurile de comisura posterioara este suficienta minisfincterotomia posterioara dozata, combinata cu tratament topic postoperator.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 6 aprilie, 2013, 12:27

5 Discutii la Fisura Anala Acuta si Fisura Anala Cronica

 1. Aanei Cristian 13/08/2016 at 11:16

  Buna ziua,îmi puteți spune va rog unde pot găsi aceasta crema Antrolin?

  Răspunde
 2. lucia ioana 07/08/2012 at 17:08

  multumesc mult de tot.multa sanatate

  Răspunde
 3. lucia ioana 06/08/2012 at 21:13

  am uitat sa zic ca polipii au fost scosi si biopsia a iesit bine

  Răspunde
 4. lucia ioana 06/08/2012 at 21:06

  Buna ziua. Am 35 de ani si am fost diagnosticata cu polipi colonici, hemoroizi interiori si fisura anala. De 2 luni am dureri groaznice. Nu pot sta jos, nu pot tusi nu pot face nimic ca ma doare groaznic. Am facut tratament cu cicatridina supozitor dar nu am avut nici un rezultat. Va rog sa imi dati un sfat. Ce sa fac? Trebuie sa fac operatia pt fisura anala? Multumesc

  Răspunde
  • DoctorFrog 07/08/2012 at 08:56

   Stimata Doamna, pentru hemoroizi interni si fisura anala utilizati crema Antrolin, contine Nifedipina (vasodilatator, duce la cresterea fluxului de sange si implicit la o ameliorare a oxigenarii si metabolismului local, relaxeaza muschii sfincterului anal intern) si Clorhidrat de Lidocaina (anestezic). Este utilizat in tratamentul fisurilor anale si in proctalgie, care de obicei este asociata cu hipertonia sfincterului anal. Se aplica endorectal (cat un bob de mazare) si perianal (prin masaj usor). Aplicati crema de 2 ori pe zi timp de cel putin trei saptamani. Va doresc multa sanatate si insanatosire grabnica.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *