Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Interventia chirurgicala pentru fisuri anale

Interventia chirurgicala pentru fisuri anale

Interventia chirurgicala-cea mai sigura cale de rezolvare a fisurilor anale.

Fisura anala este o afectiune specifica indeosebi sexului feminin, mai putin sexului masculin, si este legata in special de constipatie. De fapt este ca un fel de cerc vicios: odata aparuta fisura, vindecarea ei se produce extrem de rar de la sine, ci numai in urma unui tratament medico-chirurgical, dar cel mai ades chirurgical. Vorbim de un cerc vicios deoarece aparitia unei fisuri anale secundare constipatiei accentueaza constipatia si agraveaza afectiunea.

Prin constipatie se intelege aparitia unui scaun la citeva zile – 5-6-7 zile. Atunci cind persoana sufera de constipatie, bolul fecal este foarte consistent si produce o traumatizare la nivelul canalului anal. Astfel, la nivelul canalului anal apare intii o leziune (o mica fisura).

Din acest moment, terminatiile nervoase sint descoperite si se produce un sindrom dureros foarte important. Acesta face ca sfincterul anal sa fie contractat, lucru care accentueaza constipatia. Din cauza acestor dureri, bolnavul evita sa aiba scaun; neavind scaun, constipatia se accentueaza. Iar bolul fecal care trebuie eliminat odata si odata va fi si mai consistent. Iar scaunul va fi si mai traumatizant asupra fisurii anale aparute. Din cauza acestui cerc vicios, vindecarea nu se produce si cu atit mai mult fisura se adinceste.

Simptome

In afara constipatiei, exista si factori locali „vinovati” de aparitia fisurilor anale. Acestia sint atribuiti dispozitiei vaselor care aduc singe la acest nivel. Si se mai incrimineaza in aparitia fisurilor anale si unele tulburari legate de calitatea tesuturilor din jur.

Ca simptomatologie este acest sindrom dureros care apare in timpul actului de defecatie, care se accentueaza chiar si pina la jumatate de ora dupa terminarea actului de defecatie. Este un sindrom dureros foarte accentuat, sub forma de arsura. In ceea ce priveste singerarile, in cazul fisurilor anale, ele sint minime, de mica amploare.

Tratament

In primul rind, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic – la chirurgul de chirurgie generala – pentru un consult. Consult care nu intotdeauna este foarte facil din cauza acestui sindrom dureros. In urma acestuia, chirurgul poate pune un diagnostic precis si poate stabili metoda de tratament. Se poate incerca si un tratament medicamentos, dar numai in cazul fisurilor recente. Acesta consta in medicamente antiinflamatorii si niste pomezi (unguente) cu vasodilatatoare. Acestea ar permite imbunatatirea circulatiei sangvine la nivelul fisurii si in final pot duce la vindecarea ei.

Dar, subliniez ca acest lucru se produce destul de rar. Cel mai des, ceea ce duce la vindecarea fisurii este interventia chirurgicala. Pentru astfel de cazuri vorbim de o interventie chirurgicala minima care inseamna sectionarea unei mici parti din sfincterul anal intern. Acest lucru va permite relaxarea sfincterului si in acest fel are loc vindecarea fisurii.

De la inceput optez pentru toti bolnavii pe care ii tratez pentru interventia chirurgicala. Subliniez inca o data ca in majoritatea cazurilor operatia este singura solutie pentru rezolvarea fisurilor anale. Spitalizarea pentru acest tip de interventie este de 24-48 de ore maxim. Pacientul isi reia activitatea repede, simptomatologia dispare, iar zona respectiva se cicatrizeaza in 2-3 saptamini.

Regim alimentar

Pentru a preveni aparitia unei fisuri anale, in primul rind trebuie evitata constipatia. Aceasta inseamna o alimentatie care sa fie bogata in fibre si vegetale care sa regleze scaunul. Persoanele care sint predispuse la constipatie – vorbim de acea constipatie habituala, ar trebui sa foloseasca laxative ca sa impiedice aparitia constipatiei. Aceasta, odata instalata, este singurul factor care va duce la aparitia unei fisuri. Bineinteles ca nu orice persoana care are constipatie va face fisuri anale.

De asemenea, daca persoana prezinta constipatie, trebuie ca actul defecatiei sa se produca lent. E bine sa foloseasca niste supozitoare cu glicerina inainte de a avea scaun pentru a face in asa fel incit bolul fecal sa se elimine usor, fara a traumatiza prea mult zona. Oricum, singurul lucru eficient in profilaxia unei astfel de afectiuni este prevenirea si combaterea constipatiei printr-o alimentatie bogata in fibre si vegetale.

Mai trebuie spus ca dupa operatie intrerupem acel cerc vicios. Si atunci dispare sindromul dureros, iar constipatia nu mai este asa de accentuata. Dar, in continuare, este important ca bolnavul sa evite constipatia printr-un regim alimentar adecvat”.

Cum putem evita constipatia

* Prima masura impotriva constipatiei este o dieta bogata in fibre. Acestea se gasesc in fructe si legume. Fibrele alimentare sint o parte din anumite alimente care trec prin intestin si colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect.

* Evitarea orezului si alimentelor bogate in calciu (brinzeturile) ori tanin (afine, coacaze, vinurile rosii).

* Consumul unei cantitati suficiente de lichide (cel putin 1,5 l/zi): apa, sucuri, ceaiuri, supe.

* Consumul de fructe (mere, pere, piersici, struguri, prune proaspete sau mai ales uscate, curmale, smochine, alune, nuci), minim 2-300 g/zi (de exemplu, 2 mere zilnic).

* Consumul de legume precum salata verde, sfecla rosie, varza, fasole, mazare, ridiche.

* Se mai recomanda si dulciurile concentrate (miere, gem, dulceata, lactoza), laptele batut, chefirul, sucul de mere, zeama de varza. a

* Se va respecta un orar regulat al meselor.

* Crearea reflexului de scaun (defecatie) la ora fixa (fie dimineata dupa micul dejun, fie seara dupa cina), evitind graba si in conditii de maxima concentrare, eventual recurgind la folosirea pe termen scurt a supozitoarelor cu glicerina. De multe ori, aparitia scaunelor este favorizata de consumul de lichide reci, miere sau dulceata, dimineata, pe nemincate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 16 iulie, 2019, 12:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *