Prima Pagina » Medicamente » Medicamente F » Fitomenadion

Fitomenadion

Prospect

Compozitie:

1 ml solutie apoasa coloidala contine 10 mg fitomentadiona (Vitamina K1).

Actiune terapeutica:

Fitomenadiona este un antihemoragic cu actiune specific antagonista anticoagulantelor de tip cumarinic (Dicumarol, Trombostop etc.). Stimuleaza sinteza protrombinei si factorilor coagularii (VII, IX si X). Dupa 3-8 ore de la administrare, protrombina creste suficient pentru producerea hemostazei. Actiunea fitomenadionei este mai rapida, mai intensa si mai prelungita decat a celorlalte vitamine K.

Farmacocinetica:

Fitomenadiona se concentreaza in ficat unde realizeaza un depozit limitat, suficient pentru cateva saptamani. Metabolizarea se face rapid si eliminarea se face prin bila si urina.

Indicatii:

Hipoprotrombinemia congenitala sau consecutiva administrarii unor preparate de tip cumarinic; carenta de Vitamina K din insuficienta hepatica si icterul obstructiv; tulburarile de absorbtie intestinala dupa tratament oral de lunga durata cu antibiotice, sulfamide sau salicilati; intoxicatiile cu warfarina; boala hemoragica a nou-nascutului.

Mod de administrare:

Adulti: – in urgente cu risc letal se administreaza intravenos, foarte lent, 2-10 mg/zi;
– in intoxicatia acuta cu cumarinice se pot injecta pana la 40 mg/zi;
– curativ – intra-muscular, 5-40 mg/zi.
Nou-nascuti si sugari cu boala hemoragica:- profilactic, intramuscular 0,5-2 mg/zi sau oral 1-2 mg/zi;
– curativ, intramuscular 1-2 mg/zi.

Contraindicatii:

Intoleranta la fitomenadiona (atentie la simptomele de soc).

Precautii:

Hipoprotrombinemia din bolile hepatocelulare raspunde slab sau nu raspunde la tratament cu fitomenadiona; prudenta in administrarea la nou-nascuti si sugari.

Sarcina si alaptare:

Se poate administra in sarcina si alaptare, respectand dozajul de mai sus.

Interactiuni medicamentoase:

Solutia injectabila de fitomenadiona nu se amesteca cu alte solutii injectabile sau perfuzabile.

Supradozare:

Simptome- anemie hemolitica, methemoglobinemie, tulburari hepatice si renale.

Reactii adverse:

Injectarea intravenoasa rapida poate provoca: sudoratie, congestia fetei, senzatie de constrictie toracica, dispnee, cianoza, tahicardie, colaps vascular periferic, sau chiar accidente letale; la nou-nascuti, in cazuri rare, tratamentul poate cauza hiperbilirubinemie; la pacientii cu afectiuni hepatice, injectarea intra-musculara repetata poate duce la modificari locale cutanate si subcutanate.

Pret:

Fitomenadion 10 mg/ml solutie injectabila cutie cu 5 fiole din sticla bruna prevazute cu punct de rupere este disponibil in farmacii la un pret mediu de 10 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 8 aprilie, 2013, 10:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *