Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Aparatului CardioVascular

Fiziologia Aparatului CardioVascular

Proprietatile fiziologice ale miocardului

Fiziologia Aparatului CardioVascularInima, mentinuta in conditii fiziologice in afara organismului in continua activitate prin functionare spontana, repetitiva, cu caracter ritmic, numita automatism. Suportul morfologic al automatismului este sistemul excitoconductor al inimii sau tesutul nodal. Frecventa normala a excitatiilor ritmice cardiace in repaus este in medie de 72  –  75 batai / minut si este determinata de excitatii care pornesc de la nodul sino-atrial.

Ciclul cardiac

Ciclul cardiac sau evolutia cardiaca fiziologica. Fazele activitatii inimii constau din contractii = sistole, prin care se realizeaza evacuarea cavitatii si relaxarii = diastole, in timpul carora are loc umplerea cavitatilor. Un ciclu cardiac (= o succesiune de sistole, diastole atriale si ventriculare) dureaza » 0,8 s, atunci cand inima bate intr-un ritm de 75 batai / minut.

Rezultatul activitatii inimii este deplasarea sangelui intr-o singura directie in inima, datorita rolului de supapa al valvelor si mentinerea unor diferente de presiune necesara circulatiei in sistemul vascular intre venele mari, pe care le goleste si arterele mari in care expulzeaza sange sub presiune.

Inima functioneaza ca o pompa, care expulzeaza intermitent, cu fiecare sistola, in sistemul arterial, o cantitate de sange = debit sistolic sau volum bataie. Datorita elasticitatii peretilor arteriali, curgerea discontinua a sangelui imprimata de inima, este transformata in curgere continua.

Manifestarile care insotesc ciclul cardiac

a) Manifestari acustice

Semnele exterioare ale activitatii inimii sunt zgomotele cardiace care pot fi ascultate cu stetoscopul sau inregistrate grafic pe fenocardiograma.

Zgomotele inimii sunt produse de:

  • modificarea vitezei de curgere a sangelui;
  • vibratiile consecutive ale valvelor atrio-ventriculare si sigmoide.

In mod obisnuit se disting doua zgomote cardiace principale: zgomotul sistolic si zgomotul diastolic. Zgomotul sistolic este produs de inchiderea valvelor si-si tricuspide atrio-ventriculare. Zgomotul diastolic este produs de inchiderea valvelor sigmoide aortice si pulmonare.

b) Manifestari mecanice

Socul apexian se palpeaza in spatiul V intercostal stang pe linia medioclaviculara, unde varful inimii vine in contact cu peretele toracic.

Pulsul arterial –  fiecare contractie cardiaca ventriculara este urmata de expulsia sangelui in aorta si genereaza o unda de presiune care se propaga de-a lungul aortei si ramurilor sale.

Pulsul arterial se palpeaza prin comprimarea arterei pe o suprafata rigda (artera radiala, arterele pedioase, artera femurala, artera carotida externa). Frecventa pulsului este aceeasi cu a inimii, fiind un indiciu accesibil al activitatii cardiace.

c) Manifestari electrice

Electrocardiograma (Ecg) consta din unde dispuse deasupra sau dedesubtul liniei izoelectrice IO, segmente si intervale.

Ecg este format din:

–  unde P

  • deflexiune pozitiva
  • corespunde activitatii atriale

–  segmentul PQ

  • linie izoelectrica
  • reprezinta depolarizarea atriala

–  complexul QRS – complex de unde negative si pozitive

  • unda Q = corespunde activitatii septului interventricular
  • unda R = corespunde activarii VD
  • unda S = corespunde activarii VS

–  unda T corespunde repolarizarii ventriculare

intervalul PR = excitatia progreseaza de la nodul sino-atrial la ramurile fascicolului HID

–  intervalul QRST = sistola electrica ventriculara.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 18 decembrie, 2012, 14:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *