Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Aparatului Genital Feminin

Fiziologia Aparatului Genital Feminin

Fiziologia Aparatului Genital FemininFunctia dubla a ovarului consta in formarea si expulzarea ovulului (functia gametogenetica), ce se realizeaza in cadrul unor modificari ciclice lunare si producerea in paralel a hormonilor sexuali feminini (functia endocrina).

Trompele uterine au rol de conducere a ovulelor de la suprafata ovarului pana in uter si a spermatozoizilor din uter in intampinarea ovulului; la nivelul lor se produce de obicei, fecundarea.  Uterul are rolul de a primi oul fecundat (zigotul), sa hraneasca embrioul si fatul si sa-l expulzeze la sfarsitul sarcinii. Vaginul reprezinta organul de copulatie al femeii, avand rolul de a primi penisul in actul sexual. Aparatul erectil are rolul de a declansa erectia la femeie si, la sfarsit, sa participe cu alte zone ale mucoaselor genitale la declansarea orgasmului.

Functia exocrina a ovarului 

Functia exocrina a ovarului este reprezentata de producerea elementelor sexuale numite ovule. Aceasta functie se numeste ovulatie, respectiv ovogeneza.

Ovulatia este procesul care consta din expulzarea ovulului matur in trompa uterina si are loc intre a 13-a si a 17-a zi a ciclului menstrual. In ovar se gasesc 300.000 – 400.000 de foliculi ovarieni primordiari, din care dupa pubertate 2-3 dintre acesti foliculi vor avea o evolutie ciclica lunara; totalitatea modificarilor suferite de foliculul ovarian intr-un interval de aproximativ 28 zile poarta numele de ciclu ovarian. 

La inceputul ciclului ovarian, sub influenta hormonului foliculo-stimulant hipofizar (FSH) are loc cresterea ovocitului, proliferarea si diferentierea celulelor foliculare, foliculul primordial transformandu-se in folicul secundar. La nivelul acestuia procesele de proliferare si diferentiere a celuleor continua, ceea ce are drept consecinta formarea foliculului cavitar.

Acesta prezinta la interior o cavitate plina cu lichid folicular, o serie de celule foliculare diferentiate, numite celule granuloase, dispuse in jurul ovocitului, impreuna cu care proemina catre cavitatea foliculara, alcatuind discul proliger. In acest stadiu are loc si formarea tecii interne, prin diferentierea unor celule conjunctive, dispuse la periferie si care secreta hormonii estrogeni.

Intr-un stadiu mai avansat de diferentiere ia nastere foliculul matur (De Graaf), la nivelul caruia, ovocitul ajuns la dimensiunea maxima de 200 microni, sufera o prima diviziune de maturatie (meioza), dand nastere ovocitului secundar si globulului polar care ulterior involueaza. Aceasta diviziune are loc cu putin timp inainte ca foliculul matur sa se rupa si sa se expulzeze odata cu lichidul folicular si ovocitul secundar, proces denumit ovulatie, care are loc in cea de-a 14-a zi a ciclului (media dintre a 13-a si a 17-a zi).

In acest stadiu de folicul matur presiunea lichidului folicular si actiunea unor fermenti, legate de ciclul menstrual, determina ruperea foliculului si expulzarea lichidului folicular.

Ovocitul, dupa expulzarea din folicul sufera a doua diviziune de maturatie si patrunde in trompa uterina, in vederea procesului de fecundare, el devenind apt pentru aceasta.

Formarea corpului galben 

Foliculul rupt denumit si folicul dehiscent, se transforma sub infuenta hormonilor gonadotropi hipofizari in corp galben progestativ, alcatuit din celule care se incarca cu lipide si au ca functie principala sinteza de progesteron. O seama de celule ale corpului galben continua insa si secretia de estrogeni. Corpul galben (corpus luteus) are o culoare specifica determinata de prezenta unui pigment caracteristic.

Evolutia corpului galben este variabila dupa cum se desfasoara evolutia ulterioara a ovulului:

– in cazul in care ovocitul secundar expulzat nu a fost fecundat, corpul galben progestativ involueaza si este invadat de tesut fibros si da nastere unei cicatrice mici de culoare alba (corpus albicans); ovulul nefecundat se va elimina odata cu menstruatia;

– in cazul in care fecundatia are loc, corpul galben progestativ creste in volum, transformandu-se in corpul galben gestativ, care ramane in functie peste 5-6 luni, in prima perioada a sarcinii (de unde si numele de corp galben de sarcina);

– acesta contribuie in aceasta perioada, prin hormonii secretati (progesteron si estrogeni) la echilibrul endocrin necesar mentinerii sarcinii. Dupa acest interval de timp cand echilibrul endocrin al sarcinii este asigurat de placenta, corpul galben gestativ involueaza, formand de asemenea o cicatrice, numita corpul albicans de sarcina.

In paralel cu modificarile ciclice ale foliculilor ovarieni au loc modificari structurale ciclice si la nivelul diferitelor segmente ale organelor genitale. De exemplu, in decursul ciclului uterin lunar, mucoasa uterina sufera o serie de modificari, sub actiunea hormonilor estrogeni si progestativi, in vederea nidatiei (fenomenul de fixare in mucoasa uterina) a unui eventual produs de conceptie (oul sau zigotul). In cazul in care nidatia nu a avut loc, mucoasa uterina se elimina (menstra), ciclul uterin reincepand in luna urmatoare.

Reflexe sexuale la femei sunt aceleasi ca la barbat; erectia si declansarea orgasmului (fenomen echivalent ejacularii). Erectia are loc prin intermediul aparatului erectil si se produce prin acelasi mecanism si prin aceleasi cai de conducere ca la barbat. Odata cu erectia clitorisului se produce si secretia glandelor Bartholin.

Functia endocrina a ovarului 

Functia endocrina a ovarului este realizata prin intermediul hormonilor secretati de celulele interstitiale ale foliculului si de corpul galben. Hormonii ovarieni sunt reprezentati de hormonii estrogeni si de progesteron care au rol determinant in determinarea caracterelor sexuale secundare si tertiare.

Caracterele sexuale secundare, se refera la dezvoltarea organelor genitale externe si interne, dezvoltarea glandelor mamare, dispozitia caracteristica a pilozitatii, dezvoltarea somatica diferentiata a celor doua sexe. 

Caracterele sexuale tertiare, se refera la formarea diferentiata a actelor de comportament (dezvoltarea predominanta a afectivitatii la sexul feminin sau dezvoltarea predominanta a spiritului de initiativa la sexul masculin).

Hormonii estrogeni 

Reprezentati de estradiol (hormonul estrogen primar) si estrona (foliculina), sunt secretati de celulele tecii interne a foliculului ovarian. Ei determina cresterea si dezvoltarea ovarelor si foliculilor ovarieni, uterului, vaginului, canalalelor galactofore. De asemenea, contribuie la dezvoltarea caracterelor sexuale secundare si tertiare. Estrogenii au si efecte anabolizante proteice, stimuleaza depunerea calciului in oase (favorizeaza in acest fel cresterea somatica accelerata dupa pubertate) si produc retentie de sodiu si apa.

Hormonii estrogeni se produc in cantitate mare in prima parte a ciclului menstrual (faza preovulatorie), care dureaza circa 10 zile. Hormonii estrogeni mai sunt produsi si de placenta la femeia gravida, de corticosuprarenala (hormonii estrogeni) si de testicul la barbati.

Concentratia hormonilor in sange variaza in diferitele perioade ale ciclului ovarian. Astfel, in prima parte a ciclului concentratia este scazuta, pentru ca dupa primele 7 zile, odata cu dezvoltarea tecii interne si intensificarea productiei de estrogeni sa aiba loc o crestere a concentratiei lor in sange. Concentratia estrogenilor scade cu 2-3 zile inainte de sfarsitul ciclului ovarian.

Variatia ciclica a concentratiei estrogenilor este dependenta de secretia de FSH. Scaderea concentratiei de hormoni estrogeni determina stimularea secretiei de FSH, hormon cu rol in cresterea si dezvoltarea foliculului ovrian si deci, in secretia de estrogeni. In cantitate mare, estrogenii inhiba secretia de FSH si declanseaza secretia de LH.

Progesteronul 

Este un hormon secretat de celulele corpului galben, in cea de-a doua parte a ciclului menstrual, cuprins intre a 12-a si a 28-a zi a acestuia. Progesteronul se gaseste in sange si se elimina prin produsi conjugati prin urina. El este produs in afara de corpul galben si de placenta si de corticosuprarenala.

Progesteronul determina o serie de modificari ale mucoasei uterine, facand-o apta pentru eventuala implantare a ovulului fecundat; aceasta se petrece in a doua parte a ciclului menstrual. In cazul in care ovulul a fost fecundat el asigura dezvoltarea oului si formarea placentei. Asupra celorlaltor organe sexuale feminine, exercita o actiune trofica. De asemenea, el are si o serie de efecte metabolice, dintre care mai importante sunt cele de stimulare a sintezei proteice si de scadere a lipidelor sanguine. Concentratia progesteronului, scazuta in prima parte a ciclului creste in a doua jumatate, dupa declansarea de catre LH a ovulatiei, pentru ca cu 2-3 zile inainte de sfarsitul ciclului ovarian sa diminue din nou.

Ciclul menstrual 

Ciclul mentrual este caracteristic primatelor. La femei el dureaza in medie 28 de zile (putand varia fiziologic intre 20-35 de zile) si se desfasoara in 3 faze: menstruala, proliferativa si progestationala.

– Faza menstruala sau menstruatia propriu-zisa dureaza aproximativ 5 zile. Ea apare in ultimile zile ale ciclului menstrual, in care timp se produce degenerarea endometrului (mucoasei uterine), cu rupturi ale capilarelor sanguine si hemoragie uterina, eliminandu-se o cantitate de 35 pana la 200 ml sange. Perioada menstruala se datoreste lipsei de progesteron prin degenerarea corpului galben, care determina descuamarea mucoaseu uterine si hemoragia.

– Faza proliferativa sau preovulatorie urmeaza menstruatiei si dureaza 7 pana la 10 zile, ea fiind cuprinsa intre a 6-a si a 14-a zi a ciclului menstrual.

Faza progestationara sau secretorie dureaza in medie 14 zile, fiind cuprinsa intre a 15-a si a 28-a zi a ciclului menstrual. Ea se mai numeste si perioada pregravidica, cand are loc formarea corpului galben si secretia de progesteron. Mucoasa uterina este sub influenta progesteronului; endometrul dezvoltandu-se atinge o grosime de cca 4-5 mm, capilarele se dilata, uterul se pregateste astfel pentru fixarea oului (nidatie). Daca oul a fost fecundat, dupa ce se nideaza, se formeaza placenta. In cazul in care nu se petrece acest fenomen, endometrul degenereaza si are loc expulzia acestuia odata cu hemoragia mentruala.

In perioada premergatoare menstruatiei, variabila ca durata (1-2 zile), se produc o serie de fenomene a caror ansamblu este cunoscut sub denumirea de molimen menstrual. Aceste semne premenstruale sunt: durere de cap (cefalee), usoare tulburari psihice (iritabilitate, nervozitate, depresiune), tumefiere si dureri usoare ale mamelelor.

Ciclul vital al ovarelor. Hormonii ovarieni intervin in reglarea activitatii ciclului vital al ovarelor reprezentat de 3 perioade: perioada prepubertala, perioada pubertala si perioada postpubertala.

– Perioada pubertala denumita si pubertate incepe intre 13-15 ani cu variatii extreme intre 10 si 18 ani, ea reprezinta si perioada dintre copilarie si adolescenta. Ea coincide cu prima menstruatie (menarha) si este insotita de os serie de modificari specifice: aparitia caracterelor sexuale secundare, dezvoltarea sistemului pilos in regiunea pubiana si axilara, dezvoltarea organelor de reproducere (ovar, uter, vagin), cresterea deosebita a glandelor mamare, intensificarea instinctului sexual. La barbati pubertatea are o serie de caracteristici: apare la 14-16 ani, cu limite intre 12-18 ani, cresc organele genitale (penisul si testiculele), apar caractere sexuale secundare, se schimba vocea etc.

Pubertatea este determinata de activitatea hipofizara crescuta si coincide cu perioada de secretie maxima hipofizara. Dezvoltarea intensa somatica care se petrece in aceasta perioada la ambele sexe este conditionata de excesul de hormoni somatotropi, produsi de hipofiza anterioara care activeaza intens.

Inaintea perioadei de pubertate exista o perioada numita prepubertala si cea urmatoare ei, perioada postpubertala. Din punct de vedere al activitatii sexuale, perioada pubertatii se caracterizeaza la fete prin dezvoltarea ovarului, cu fenomene de maturare a foliculilor si expulzarea ovulelor, deci aparitia menstruatiei; capacitatea de reproducere, prin actul sexual si prin aceasta posibilitatea fecundarii si a gestatiei.

La baieti pubertatea se caracterizeaza prin dezvoltarea organelor genitale, cu fenomene de spermatogeneza, cu fenomene de expulzarea a spermatoizilor maturi, capacitatea realizarii actului sexual si a fenomenelor de reproducere.

Pubertatea reprezinta un moment important in viata si activitatea omului. Perioada de activitate sexuala (gonadica) normala dureaza aproximativ 400 ovulatii, adica 30-40 ani. Este perioada in care organismul feminin se dezvolta complex, perioada de fecunditate intensa.

Perioada de climacteriu apare la sfarsitul celei anterioare, in jurul varstei de 50 ani. Ea se caracterizeaza prin involutia organelor genitale (uter, ovar), prin atrofia glandelor mamare, la care se adauga tulburari ale activitatii menstruale. O perioada asemanatoare apare si la barbati, in jurul varstei de 50-60 ani (andropauza).

Perioada de climacteriu de la femeie se termina cu menopauza, cand activitatea ovariana inceteaza. Aceste modificari ciclice vitale sunt determinate de atrofia senila a ovarului (respectiv a testiculului) si nu de atrofia hipofizei.

Functia glandelor mamare

Glandele mamare cresc in perioada postpubertala, cand formeaza o glanda tubulara complexa prin dezvoltarea numarului canalelor mamare. In timpul sarcinii, glanda se transforma intr-o glanda acinotubulara. Dezvoltarea glandelor mamare este influentata de estrogeni, progesteron si de hormonii gonadotropi; ea este stimulata de hormonul luteotrop (LTH), denumit si prolactina sau hormonul lactogen, care determina aparitia lactatiei. Expulzia laptelui se face sub actiunea oxitocinei; in mecanismul de stimulare a secretiei de prolactina intervin reflexe cu punct de plecare in mecanoceptorii mamelonari.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 15:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *