Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Aparatului Reproducator

Fiziologia Aparatului Reproducator

Fiziologia Aparatului ReproducatorGlandele genitale sunt glande cu secretie mixta. Ele indeplinesc 2 functii: functia exocrina si functia endocrina. Functia endocrina consta in formarea si eliberarea gametilor, iar functia endocrina consta in producerea unor hormoni sexuali care influenteaza metabolismul si determina caracterele sexuale primare si secundare.

Ambele functii devin evidente in cursul perioadelor de crestere si dezvoltare si anume la pubertate. Dupa o anumita varsta, la ambele sexe functiile gonadelor diminua pana la anulare.

Pubertatea este definita ca fiind perioada in care functia gametogenetica si endocrina a gonadelor atinge un stadiu de dezvoltare ce face posibila functia de reproducere. Instalarea pubertatii este consecinta maturizarii functionale a unot neuroni hipotalamici ce secreta fatorii eliberatori ai hormonilor gonadotropi (GnRH), care la randul lor stimuleaza secretia hormonilor gonadotropi hipofizari ce controleaza dezvoltarea morfologica si functionala a gonadelor.

In cursul pubertatii au loc modificari ale secretiei hormonilor sexuali, si in stransa legatura cu acestea, complexe modificari somatice si comportamentale. Astfel, dupa instalarea pubertatii (10-12 ani) are loc o crestere somatica cu caracter exploziv (alungirea membrelor si trunchiului), o crestere a viscerelor, completarea diferentierii sexuale, a maturizarii psihice, modificari distincte in functie de sex.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 14:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *