Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Fiziologia bulbului

Fiziologia bulbului

La nivelul bulbului intalnim cele doua functii fundamentale ale sistemului nervos: functia reflexa si functia de conducere.

Functia reflexa a bulbului:

In bulb se inchid numeroase reflexe dintre care unele au rol vital. Distrugerea bulbului duce la moarte imediata. Principalele reflexe bulbare sunt cele digestive, circulatorii si respiratorii.

Reflexele reglatorii ale activitatilor secretorii si motorii ale tubului digestiv sunt: reflexul salivar al glandei parotide cu centrul in nucleul salivator inferior, centrii gastrosecretori, pancreatosecretori, bilisecretori cu centrii in nucleul dorsal al vagului. Tot prin nucleul dorsal al vagului se stimuleaza partea finala a deglutitiei, activitatea motorie a stomacului, intestinului subtire si a primei jumatati a intestinului gros, precum si excretia biliara.

Reflexele reglatorii ale aparatului cardiovascular. Bulbul este sediul reflexelor cardioinhibitorii (al caror efector este tot nervul vag) precum si al unor reflexe vasomotorii constrictorii si dilatatorii (vezi reglarea nervoasa a circulatiei).

Reflexele de reglare ale aparatului respirator sunt reflexele inspiratorii, expiratorii. reflexe Hering-Breuer, reflexele de tuse si stranut (vezi reglarea nervoasa a respiratiei).

In afara acestor reflexe, datorita prezentei nucleilor vestibulari, bulbul paricipa impreuna cu alte etaje ale trunchiului cerebral la reflexele de redresare, postura si echilibru, iar prin formatia reticulata si la reglarea tonusului muscular si la reactia de trezire corticala.

Functia de conducere a bulbului:

Prin bulb trec toate caile ascendente si descendente descrise la maduva. In afara de acestea, bulbul contine si cai de conducere ce leaga bidirectional nucleii sai proprii de cerebel,  maduva spinarii sau de etajele superioare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *