Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Circulatiei Sangelui in Vase

Fiziologia Circulatiei Sangelui in Vase

Rolul inimii in circulatia sangelui este de a mentine o diferenta de presiune, intre extremitatea arteriala si cea venoasa a arborelui circulator, in circulatia sistemica si pulmonara.

Circulatia sangelui in artere

Sangele circula in artere sub o anumita presiune, care se transmite si asupra peretilor arteriali, determinand tensiunea arteriala (TA). In conditii normale, TA la adult este de 120  –  130 mm Hg pentru presiunea sistolica si de 70  –  80 mm Hg pentru cea diastolica.

Exista variatii fiziologice a TA, legate de sex, varsta, pozitia corpului, intensitatea efortului fizic. Determinarea TA se face prin metode indirecte, nesangerande, cea mai cunoscuta si folosita este metoda anscultatorie (aparatul de tensiune + stetoscop).

Circulatia sangelui in capilare

Deplasarea sangelui in capilare este determinata de diferenta de presiune intre extremitatile capilarului. Reglarea circulatiei la nivel capilar se face prin procese de vasoconstrictie si vasodilatatie in functie de:

  • schimburi de substante nutritive;
  • mentinerea homeostaziei tesuturilor.

Circulatia sangelui in vene

Circulatia sangelui in vene este rezultatul diferentei de presiune intre cele doua extremitati ale arborelui venos: capilarele venoase si locul de varsare al venelor in atrii. Desi diferenta de presiune din sistemul venos este mult mai mica decat in sistemul arterial al marii circulatii, totusi circulatia sangelui este facilitata si de alti factori:

  • aspiratia toracica produsa de presiunea negativa intratoracica care este mai negativa in inspiratie decat in expiratie;
  • excursiile diafragmului in inspiratie exercita o presiune asupra viscerelor abdominale care se transmite si venelor;
  • tonusul si contractiile muschilor extremitatilor inferioare, fragmenteaza coloana de sange si favorizeaza intoarcerea venoasa. De asemenea si pulsatiile arterelor, pentru venele situate in imediata vecinatate;
  • aspiratia atriala in timpul ejectiei ventriculare, presiunea in atriu scade ceea ce favorizeaza aspirarea sangelui venos;
  • forta gravitationala favorizeaza circulatia in teritoriile aflate supracardiac si o stanjeneste pe cea aflata sub acest nivel.

Reglarea circulatiei sangelui

Atat presiunea arteriala cat si repartitia sangelui in diferite tesuturi, se afla permanent sub actiunea factorilor nervosi si umorali, care se modifica in functie de starea de activitate sau de repaus a organismului sau a diferitelor tesuturi. Tensiunea arteriala este mentinuta constanta prin mecanisme depresoare sau hipotensive si presoare sau hipertensive, care sunt stimulate pe cale:

  • reflexa realizand asa numita autoreglare;
  • umorala prin diverse substante chimice care au efect vasoconstrictor si vasodilatator.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 18 decembrie, 2012, 14:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *