Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Epifizei

Fiziologia Epifizei

Fiziologia EpifizeiFunctia glandei pineale este putin cunoscuta, in sprijinul rolului sau endocrin pledeaza atat structura asemanatoare altor glande endocrine, cat si legaturile sale nervoase. Cercetarile scolii romanesti de endocrinologie (academician C. I. Parhon, academician St. Milcu si colaboratorii) au dovedit ca epifiza are un rol endocrin si ca intervine intr-o serie de procese metabolice ale organismului.

In structura sa se disting cordoane celulare nevroglice (pinealocite), cu proprietate secretoare si elemente nervoase (celule si prelungiri), inconjurate de o bogata retea vasculara si cu numeroase fibre simpatice. Desi cunostintele despre hormonii epifizari sunt inca incomplete, se contureaza totusi cateva functii asupra hormonilor epifizari. Este identificat un hormon, melatonina (derivat al serotoninei), cu actiune frenatoare asupra gonadelor.

Un alt hormon de natura polipeptidica, vasotocina, a fost izolat din epifiza de un grup de cercetatori romani (Milcu, Neacsu, Pavel) caruia i se atribuie o puternica actiune antigonadotropa, in special antiLH. Extractele de epifiza au si efecte metabolice, atat in metabolismul lipidic, protidic si glucidic, cat si in cel mineral.

Epifiza are stranse legaturi cu retina. Stimulii lumonisi produc prin intermediul nervilor simpatici o reducere a secretiei de melatonina. La intuneric, secretia de melatonina creste inhiband functia gonadelor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 14:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *