Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Glandei Tiroide

Fiziologia Glandei Tiroide

Glanda TiroidaGlanda tiroida este cea mai mare glanda endocrina din corpul omului. Hormonii secretati de tiroida sunt derivati iodati ai tirozinei, dintre care cei mai importanti sunt tiroxina (tetraiodotironina) si triiodotironina; acesti hormoni se afla legati la nivelul coloidului, de o proteina numita tireoglobulina. Sinteza hormonilor si eliberarea lor din coloid in sange se face sub actiunea TSH-ului hipofizar. Hormonii tiroidieni au 2 tipuri de efecte: metabolice si morfogenetice.

Efectele metabolice ale hormonilor tiroidieni se manifesta prin: cresterea consumului de oxigen al organismului, care determina intensificarea metabolismului bazal si cresterea temperaturii corpului. Acest tip de manifestari sunt consecinta stimularii unor enzime de oxidoreducere ce impiedica inmagazinarea energiei rezultate, din reactiile de oxidoreducere, sub forma de compusi macroergici de tip ATP. Altfel spus, hormonii tiroidieni decupleaza procesele de oxidare de cele de fosforilare, si ca urmare energia, ce trebuia sa se acumuleze in moleculele de ATP, se pierde sub forma de caldura (efectul calorigen).

Ca o consecinta a scaderii cantitatii de ATP are loc o intensificare a reactiilor de oxidoreducere, ce alcatuiesc lantul respirator, si deci, o crestere a consumului de O2. In conditii normale aproximativ 35 % din cantitatea de caldura produsa de organism se datoreaza actiunii tiroxinei, iar sub actiunea frigului, unul din mecanismele esentiale de intensificare a termogenezei este intensificarea secretiei de tiroxina.

In conditii fiziologice hormonii tiroidieni intervin in desfasurarea metabolismului intermediar glucidic (actiune hiperglcemiantai), protidic (efect catabolizant) si protidic (scaderea colesterolemiei).

Efectele morfogenite ale hormonilor tiroidieni se exprima prin stimularea proceselor de crestere si diferentiere celulara, absolut indispensabile proceselor de crestere si dezvoltare, cat si de mentinere a troficitatii organismului.

Hiposecretia tiroidiana la om duce la consecinte variabile in functie de varsta. Daca survine la copilul mic, se produce oprirea cresterii somatice, cand corpul capata un aspect caracteristic, cu torace cvasinormal si membre scurte, ce caracterizeaza nanismul tiroidian, cu retardare mintala datorita insuficientei diferentieri a celulelor nervoase ce poate merge pana cretinism; sexualizarea este normala, uneori poate apare o pubertate precoce.

La adulti, unde procesele de crestere sunt deja incheiate, hipotiroidismul se manifesta in special prin: diminuarea metabolismului bazal cu 25-30%, scaderea temperaturii corpului, regresiune intelectuala, apatie, diminuarea tonusului muscular, iar tesuturile subcutanate sunt imbibate cu un edem mucos, de unde si numele de mixedem dat aceste stari patologice care se mai caracterizeaza si prn piele uscata, ingrosata, caderea parului, senzatie permanenta de frig.

Hipersecretia tiroidiana caracterizeaza boala GravesBasedow (gusa exoftalmica), ce se manifesta prin cresterea metabolismului bazal, cu 100 % fata de normal, cresterea temperaturii corporale, iesirea globilor oculari din orbite (exoftalmie) si tulburari din partea principalelor functii.

La nivelul aparatului cardiovascular apar semnele unei hiperfunctii simpatice (tahicardie, hipertensiune), iar la nivelul tubului digestiv, semnele unei hiperactivitati parasimpatice (hipersecretie, accelerarea motilitatii). Are loc o crestere a excitabilitatii nervoase, ce se manifesta prin stari de instabilitate psihica, insomnie si anxietate. Bolnavii desi consuma multe alimente pierd totusi in greutate, ca urmare a cresterii arderilor celulare. Pielea este calda si umeda.

Gusa endemica este o alta afectiune a glandei tiroide, intalnita mai frecvent in regiunile muntoase, in asa numitele zone gusogene, unde alimentele si apa de baut contin substante chimice oxidante, numite substante gusogene; actiunea acestora se manifesta numai in regiunile sarace in iod, cand printr-un mecanism de feed-back se produce hipertrofia glandei.

Gusa este o crestere anatomica a glandei, dar in special a stromei conjunctive si nu a foliculilor tiroidieni secretori; deci gusa endemica este in realitate o forma de manifestare a hiposecretiei. Administrarea iodului sub forma de tablete sau de sare de bucatarie iodata, previne aparitie gusei la locuitorii regiunilor gusogene. Combaterea gusei endemice este o problema de mare importanta medicala si sociala, deoarece gusatii au un nivel intelectual scazut si pot da descendenti cu grave deficite mintale (cretinism).

Reglarea secretiei de hormoni tiroidieni se face printr-un mecanism de feed-back hipotalamo-hipofizo-tiroidian. Hipotalamusul secreta TRF (factorul de eliberare a tirepotropului) care ajuns prin sistemul port la adenohipofiza, determina eliberarea de TSH. Acesta isi exercita actiunea la nivelul tiroidei, prin stimularea sitezei de tiroglobulina, in paralel cu stimularea scindarii triiodotironinei si tetraiodotironinei din molecula acesteia si eliberarea lor in sange. Cresterea concentratiei plasmatice a hormonilor tiroidieni inhiba secretia hipotalamica a TRF-ului.

Mecanismul nervos al secretiei de TSH este dependent de productia de TRF, care poate fi stimulata de excitatii nervoase cu punct de plecare periferic (de exemplu frigul) ori central (de exemplu emotiile puternice).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 13:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *