Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Glandelor Paratiroide

Fiziologia Glandelor Paratiroide

Glandele paratiroideGlandele paratiroide sunt 4 glande mici, situate cate 2 pe fata posterioara a lobilor tiroidieni, in afara capsulei acesteia. Contin 3 tipuri de celule: celule principale ce secreta parathormonul, celule oxifile cu rol neprecizat si celule parafoliculare, identice cu celulele “C” de la tiroida, ce secreta calcitonina.

Parathormonul este un polipeptid ce are actiune de crestere a concentratiei de calciu din sange (hipercalcemie) ce se realizeaza prin:

  • stimularea mobilizarii calciului din matricea osoasa;
  • favorizarea absorbtiei calciului la nivelul intestinului;
  • reabsorbtia calciului la nivelul tubilor renali.

De asemenea, parathormonul determina scaderea fosfatemiei (hipofosfatemie) prin:

  • scaderea reabsorbtiei fosfatilor la nivelul tubilor renali;
  • intensificarea secretiei lor la nivelul tubilor renali si ca urmare cresterea pierderilor de fosfor prin urina (fosfaturie). Se produce deci o demineralizare osoasa prin stimularea osteoclastelor. Parathormonul actioneaza prin intermediul vitaminei D3, a carei hidroxilare la nivelul rinichilor nu se face in lipsa hormonului paratiroidian.

Calcitonina descoperita recent are o actiune opusa parathormonului. El este secretat si de glanda tiroida, fiind un hormon polipeptidic neiodat. Intervine in metabolismul fosfocalci astfel:

  • scade concentratia calciului din sange (hipocalcemiant), fapt datorat pe de o parte actiunii ei de inhibitie a mobilizarii calciului din oase, iar pe de alta parte actiunii sale de reducere a reabsorbtiei calciului la nivel renal;
  • scade concentratia fosfatilor din sange ca urmare a actiunii sale de reducere a absorbtiei renale a acestora (hiperfosfaturie).

Deci, sub influenta calcitoninei are loc mineralizarea normala a osului si scaderea calciului din sange; lipsa calcitoninei duce la mineralizarea excesiva a osului. In mod normal exista un echilibru intre secretia de parathormon si calcitonina. Reglarea secretiei paratiroidiene se face pe cale umorala in functie de echilibrul fosfocalcic. Cresterea calcemiei stimuleaza secretia de calcitonina, iar scaderea calcemiei stimuleaza secretia de parathormon. Un rol secundar in stimularea secretiei de parathormon il are cresterea fosfatemiei.

Reglarea este independenta fata de stimulii nervosi sau de secretia hipofizara. Hiperparatiroidismul (in tumorile secretante) are drept consecinta decalcefierea excesiva a oaselor, deformarea acestora si fracturi spontane; calciul aflat in exces se depune in tesuturi sau formeaza calculi urinari.

Hipoparatiroidismul atrage o scadere a calcemiei sub 8 mg %, ce se manifesta prin cresterea excitabilitatii neuromusculare, insotita de contractii musculare spastice (tetanie) si convulsii; spasmul laringelui poate produce moartea prin asfixie. Aceste simptome caracterizeaza boala numita tetanie paratireopriva, cauzata de extirparea accidentala a glandelor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 13:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *