Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Reproducator » Fiziologia Sistemului Reproducator Masculin

Fiziologia Sistemului Reproducator Masculin

Barbatul nu are un ciclu sexual, activitatea sa incepe la pubertate si continua toata viata cu o diminuare progresiva spre batranete.

Testiculul are functie dubla:

Functia Exocrina:

Fiziologia Sistemului Reproducator MasculinSpermatogeneza are loc in tubii seminiferi ai testiculului incepand din al 12-lea an de viata ca rezultat al stimulului gonadotropilor adeno-hipofizari si dureaza toata viata. Din spermatogonii care contin 46 cromozomi (celula diploida) se formeaza spermatocitele primare care contin tot 46 cromozomi (prin diviziune ecvationala sau mitotica). Din acestea prin diviziune reductionala sau meiotica se formeaza cate 2 spermatocite secundare, fiecare cu 23 de cromozomi, din care unul este X, iar celalalt Y (celula haploida).

Spermatocitul secundar, prin mitoza, va genera 2 spermatide (tot cu n cromozomi) care prin maturare vor forma spermatozoizii. Spermatozoizii aflati in canalele seminifere sunt lipsiti de mobilitate si nu pot fecunda ovulul. Ajunsi in epididim, in decurs 18 ore ei devin mobili si fertili, datorita unui proces de maturare; spermatozoizii depozitati in epididim isi pastreaza capacitatea fertila pana la 42 zile.

Un ciclu spermatogenetic complet dureaza 2 luni si jumatate. Pentru desfasurarea normala a spermatogenezei este nevoie de un aport alimentar bogat in aminoacizi (arginina), vitamine (A, E ele), precum si variatii mici ale temperaturii locale testiculare (care la nivelul scrotului este cu 4 0C mai mica decat temperatura centrala. Ea este mentinuta constanta prin contractia reflexa a muschiului cutanat al scrotului).

Spermaitozoidul este o celula mobila vizibila microscopic. Este formata din:

 • cap care contine nucleul cu cromzomi si acrozomul (un complex de enzime ce favorizeaza patrunderea in ovul a spermatozoidului).
 • piesa intermediara, ce contine o spirala mitocondriala rulata.
 • flagelul sau coada, ce contine o spirala de fibrile.

Sperma contine aproximativ 100 milioane de spermatozoizi pe ml (limita de fertilitate = 20 000 spermatozoizi/ml). Energia necesara motilitalii spermatozoizilor este asigurata prin scindarea anaeroba a fructozei cu formare de ATP.

Sperma ejaculata supravietuieste:

 • in organism, la un pH neutru, timp de 24—48 h.
 • la 4°C, cateva zile.
 • ia -79°C, in anumite conditii, pana la 2 ani.

Functia Endocrina

Hormonii sexuali masculini sunt produsi de celulele interstitiale Leydig. Principalul hormon testicular este testosteronul, care determina dezvoltarea caracterelor sexuale secundare. Secretia de testosteron incepe din a 2-a luna de viata embrionara. La aceasta varsta asigura diferentierea sexului masculin: altfel in lipsa lui, evolutia spontana, este spre sexul feminin.

Hormonii sexuali masculini indeplinesc urmatoarele roluri:

 1. Secretia crescuta de testosteron la pubertate (de la 0,3 mg/24 h la 4—7 mg/24 h) exercita efecte stimulatoare asupra dezvoltarii caracterelor sexuale primare: penisul, glandele bulbouretrale si preputiale, dezvoltarea scrotului, a veziculelor si canalelor seminale, a prostatei, testiculilor.
 2. Testosteronul, contribuie la descinderea testiculilor in perioada fetala.
 3. Sub influenta testosteronului, veziculele seminale si prostata secreta concentratii mai mari de factori necesari mentinerii vitalitatii si functiei spermatozoizilor.
 4. Tot in perioada pubertatii, testosteronul exercita efecte stimulatoare asupra caracterelor sexuale secundare: pilozitate accentuata (in general, si in particular axilar, pubian, piept, cresterea barbii),ingrosarea vocii, piele mai  groasa, glandele sebacee mai dezvoltate: dezvoltarea tesutului muscular si a fortei musculare; sudura cartilajului de crestere, cu incetinirea cresterii oaselor; aspectul androgin: musculatura si scheletul mai dezvoltate, membrele mai scurte, toracele mai larg, bazinul mai ingust.
 5. Testosteronul impreuna cu hormonul somatotrop au actiune anabolizanta (de stimulare a musculaturii si a metabolismului bazal; stimuleaza eritropoieza cu un plus de 500 000 eritrocite/mm 3, dezvolta matricea osului cu retentie de calciu).
 6. Comportamentul devine combativ, apare libidoul si atractia pentru sexul opus.
 7. La femei determina aparitia unor semne de virilizare (modificarea vocii, accentuarea pilozitatii, hipertrofia clitorisului).
 8. La barbati — determina reducerea duratei de viata, comparativ cu sexul feminin.
 9. In doze mici testosteronul stimuleaza spermatogeneza, in doze mari o inhiba.
 10. Determina calvitia.

Lipsa erectiei se numeste impotenta sexuala care nu este egala cu sterilitatea. Ejacularea consta in eliminarea brutala si sacadata a spermei din caile genitale masculine, precedata de o excitatie sexuala mecanica si psihica, si de erectie. Ejacularea ca si fenomenele generale secundare caracteristice orgasmului, sunt ireversibile si nu pot fi oprite.

Etapele vietii genilale masculine:

Perioada prepubertara este perioada cuprinsa intre viata intrauterina si pubertate. La fat tubii seminiferi nu au lumen si contin celule germinate suse si celule de sustinere Serloli. Celulele Leydig se diferentiaza intre luna a 3—5-a intrauterin si secreta hormoni androgeni care induc dezvoltarea organelor genitale in sens masculin. Testiculele migreaza din regiunea lombara, ajung in luna a 3-a intrauterin in regiunea pelviana, in luna a 5-a in canalul inghinal, iar la nastere se afla in scrot. De la nastere la pubertate celulele Leydig sunt slab reprezentate si secreta cantitati mici de testosteron.

Perioada pubertara: are loc declansarea secretiei de hormoni androgeni si a spermatogenezei si aparitia caracterelor sexuale secundare masculine.

Viata adulta se caracterizeaza printr-un echilibru intre functia hipotalamo-hipofizara si secretia androgena.

La multi barbati intre 50—60 ani se produce o diminuare progresiva a functiilor sexuale, desi spermatogeneza continua pana la moarte. Din acest motiv, ca raspuns la scaderea secretiei de testosteron, caracteristic andropauzei, hipofiza raspunde prin secretia in exces de FSH. Reactia hipofizara poate fi atenuata prin administrarea de testosteron sau chiar estrogeni.Andropauza se caracterizeaza prin aceleasi simptome ca si climacteriul feminin, mai ales de ordin psihic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 19 decembrie, 2012, 14:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *