Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Fiziologia Timusului

Fiziologia Timusului

TimusTimusul are o dezvoltare deosebita la nou-nascuti, iar incepand cu copilaria si mai evident dupa pubertate, glanda sufera un proces de involutie, de degenerare adipoasa (intre 20-50 ani), dar fara sa dispara complet. Aceasta explica intervetia sa in reglarea anumitor functii ale organismului din perioada prepuberala.

Timusul are localizare retrosternala, se dezvolta din endoderm si este o glanda cu structura mixta, de epiteliu secretor si de organ limfatic. In ultimii ani s-a reusit izolarea hormonului timic, a carui concentratie in sange atinge maximum in jurul varstei de 20 ani, dupa care concentratia diminua treptat.

Se cunosc o serie de efecte ale extractului de timus:

  • actiune de franare a dezvoltarii gonadelor;
  • actiune de stimulare a mineralizarilor osoase;
  • efect de franare a mitozelor.

Functiile timusului sunt puternic blocate de hormonii steroizi, care determina involutia acestui organ. Unitatea histologica a timusului este lobulul timic format dintr-o retea de celule reticulare intre care se afla limfocite speciale (timocite). Timocitele sunt celule hematoformatoare primordiale, imigrate din maduva hematogena si transformate sub influenta factorilor locali in celule lifoformatoare; acestea insamanteaza si alte organe limfoide (ganglionii limfatici, splina, amigdalele).

Hormonul timic joaca un rol deosebit in reglarea formarii timocitelor care intervin apoi in procesele imunitare de tip celular. Timusul mai secreta o serie de alti factori cu rol hipoglicemiant, in controlul cresterii scheletului si in dezvoltarea organelor sexuale.

Observatiile clinice care arata ca involutia timusului este intarziata de castrare, dar este foarte accentuata la pubertate, impun concluzia ca timusul influenteaza si dezvoltarea sexuala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 14:20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *