Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Fiziologie Digestie

Fiziologie Digestie

Digestia este functia prin care se asigura transferul substantelor continute in alimente, a apei, a vitaminelor, si a mineralelor din mediul extern in mediul intern al organismului.

  • substantele continute in alimente sunt macromolecule si sub aceasta forma nu pot strabate structurile peretelui tubului digestiv pentru a ajunge in circulatie
  • sub influenta enzimelor din sucurile digestive si ca urmare a activitatii motorii a tubului digestiv se asigura descompunerea substantelor macromoleculare in molecule simple, solubile, precum si trecerea lor prin peretii intestinali in sange/limfa prin absorbtie.

 Structura tubului digestiv

Tubul digestiv este canal alimentar deschis la ambele capete, se intinde de la cavitatea bucala la anus. Tractul digestiv = tubul digestiv + glandele anexe (glandele salivare, ficat , pancreas).

Structura peretelui tubului digestiv – este alcatuit din 3 straturi

1. stratul extern: seros (lipseste la nivel de esofag si rect -> adventitie)

2. stratul mijlociu: muscular,  este alcatuit din fibre musculare netede in cea mai mare parte si fibre musculare striate la nivelul cavitatii bucale, faringelui, esofagului (1/3 superioara)

– 2 straturi – extern longitudinal : scurtarea tubului digestiv

– intern circular: scurtarea diametrului (ingustarea tubului digestiv)

– intre plexul mienteric Auerbach – > activitatea motorie

– fibre musculare striate se gasesc la nivelul cavitatii bucale, farige, 1/3 superioara a esofagului.

3. stratul intern:

  • submucoasa – plexul submucos Meissner -> activitatea secretorie a tubului digestiv
  • musculara mucoasei – fibre musculare dipuse longitudinal, care prin contractie => incretirea mucoasei => pliuri, folduri
  • mucoasa – numeroase glande:
  1. glande exocrine -> produc enzime
  2. glande endocrine -> produc hormoni, mediatori
  3. glande mucoase -> produc mucus (val. de protectie, lubrifiant)

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 aprilie, 2012, 4:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *