Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Fiziologie Rectocolica

Fiziologie Rectocolica

Functia intestinului gros este determinata de constituirea bolului fecal, stocarea acestuia si in fine evacuarea materiilor fecale . In acest scop, colonul drept indealineste rolul de constituire a bolului fecal, prin absorbtie si reduce a volumului, pe cand colonul stang are rol de stocare si evacuare.

Motricitatea  intestinului  gros:

Este functia principala care asigura constituirea, stocarea si formarea bolului fecal.

Miscarile  de  segmentare:

Apar la distante regulate, ca expresie a contractiilor muschiului circular si sunt stationare, realizand doar de deplasari ale continutului intestinal pe distante mici, in ambele directii, favorizand reabsorbtia hidrosalina.

Miscarile  peristaltice

Sunt lente, mai putin frecvente si mai atipice, realizand contractii in valuri si favorizand transportul continutului colic pe distante mici.

Miscarile antiperistaltice

Sunt rare, predominand la nivelul cecului.

Miscarile in masa

Apar de doua, patru ori pe zi, dupa micul dejun sau sub impulsul unor emotii sau stresuri, sunt specifice colonului si intereseaza contractia a peste 2 cm de colon.

Tipuri variate de activitate motorie ale colonului:

Cecul: Prezinta o activitate antiperistaltica in cicluri, imediat ce primeste continutul ileal. In conditii fiziologice, aceste miscari nu produc reflex in ileon si au scopul de a favoriza brasajul reabsorbtiei hidrice si saline.

Colonul proximal: Prezinta miscari de segmentare, ritmice, asimetrice, stationare, miscari de transport care sunt rare. Se inregistreaza si functii de stocare, metabolism, bacteriene si absorbtie.

Colonul distal: Prezinta o intensa activitate motorie sub forma miscarilor de segmentare, nu atat in scopul de reabsorbtie, ci cat mai mult de continenta. Propulsia se face datorita miscarilor de transport initiate in colonul proximal.

Rectul: Prezinta in portiunea superioara, contractii care au ca scop sa intarzie trecerea continutului colic in rect. In general, functia colonului sigmoid si a rectului este de continenta si in foarte mica masura de reabsorbtie. Timpul de tranzit al colonului arata ca, in toate segmentele colonului, se produc toate tipurile de activitate motorie mentionate. Factorii de care depinde timpul de tranzit sunt:

  • ingestia alimentelor,
  • volumul si constitutia alimentelor,
  • activitatea fizica,
  • factorii psihoemotionali.

Functiile de digestie si absorbtie a colonului

Colonul nu este adaptat pentru un proces important de digestie sau activitate de absorbtie. Totusi sub actiunea enzimelor bacteriene continua degradare a unor reziduuri, glucide neabsorbite in insuficiente pancreatice, deconjugarea sarurilor iliace neabsorbite in intestinul subtire, etc. Flora microbiana a colonuluiare ti o proprietate de sinteza: permite absorbtia unor substante medicamentoase.

Functia secretorie

Functia secretorie – a colonului se refera la mucus care are multiple roluri:

  • adunarea particolelor ti formarea bolului fecal;
  • protectia mucoasei fata de agenti chimici si fizici;
  • lubrefiant pentru deplasarea continutului colic.

Functia de absorbtie

Predominanta in colonul proximal se exercita asupra apei si a electrolitilor (Na, K, Cl, etc.), datorita acestei proprietati , in colonul proximal are loc o intensa activitate de absorbtie hidrica si salinica cu scopul de a modifica progresiv consistenta continutului colic si transformarii acestuia in materii fecale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 12 noiembrie, 2018, 3:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *