Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Flora Microbiana Normala a Organismului

Flora Microbiana Normala a Organismului

Flora Microbiana Normala a Organismului

Flora normala a tegumentului este supusa unor variatii, in functie de contactul cu mediul inconjurator si de apropierea de orificiile cavi­tatilor mucoasei. Temporar, tegumentul poate fi contaminat cu germeni coliformi, stafilococi patogeni rezistenti la antibiotice etc.

Flora normala a mucoasei nazale consta din: stafilococi aurii si albi, streptococi, corinebacterii, pneumococi si variate bacterii gramnegative.

Flora cavitatii bucale si a faringelui este boga­ta in variati coci si bacili grampozitivi si gramnegativi, aerobi si anaerobi, fungi si uneori micoplasme.

Flora normala a tractului digestiv variaza dupa segmente. La nivelul esofagului, se intalnesc temporar germeni inghititi odata cu saliva sau cu alimentele, in timp ce in stomac, din cauza aciditatii pronuntate, flora microbiana este practic absenta. In conditii de pH crescut (neoplasme), se pot instala in stomac bacili si apoi coci grampozitivi. Intestinul subtire, avand un mediu alcalin, permite existenta unor variati coci si bacili grampozitivi si gramnegativi. Flora colonului consta, la sugar si copilul mic, din bacterii grampozitive, aerobe si anaerobe, care pot trai intr-un mediu cu pH acid (Lactobacillus bifidus). La copilul mare si la adult, colonul se populeaza treptat cu o populatie microbiana „coliforma”, constand din diferiti bacili gramnegativi (enterobacteriacee, piocianic), anaerobi (Bacteroides, clostridii, enterococi, fungi etc).

Bacteriile anaerobe sunt de peste 1 000 de ori mai numeroase decat bac­teriile aerobe in colon, concentratia lor ajungand la 10-10   pe gram de materii fecale. Flora din colon mai poate cuprinde (temporar) si virusuri: enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri etc, care pot polua apele de canal, bazinele etc, in care ajung excretele umane. Administrarea de antibiotice cu spectru larg, mai ales neomicina, face sa scada consi­derabil populatia microbiana din colon, dar dupa 7-10 zile incep sa se multiplice si sa domine bacteriile rezistente (stafilococi, enterococi, proteu, piocianic, fungi).

Flora normala a vaginului (pH acid) este do­minata de lactobacili (L. acidophilus = bacilii Döderlein), la care se adauga o flora mixta compusa, in proportii variabile, din coci, clostridii (Cl. perfringens), listerii si alte micro­organisme. Predominenta lactobacililor mentine un pH acid vaginal, prin actiunea lor asupra carbohidratilor (glicogenul vaginal), asigurand un mediu nefavorabil multiplicarii altor germeni (patogeni). Mucusul cervical are o actiune bactericida,  datorata  lizozomului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 10 aprilie, 2013, 11:50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *