Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Flutterul Atrial

Flutterul Atrial

Flutterul atrial este un ritm patologic atrial, regulat si foarte rapid (250 – 300/min.). Se intalneste rar la indivizi sanatosi, aparand de obicei in caz de stenoza mitrala, hipertiroidism, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala.

Rareori se transmit toti stimulii atriali ventriculilor, in care caz pericolul de sincopa este iminent. De obicei, numai o parte din stimuli (unul din doi, trei, patru sau cinci) ajung sa contracte ventriculii, datorita unui obstacol (bloc) functional la nivelul nodului atrio-ventricular.

Din aceasta cauza, ritmul ventricular poate fi de 150 – 100 – 75 sau chiar 60 de batai/min. De obicei, frecventa este de 150 de contractii/min. Exista forme paroxistice si forme continue. Flutterul atrial este foarte bine tolerat, adeseori bolnavii ignorandu-si suferinta.

Diagnosticul se bazeaza pe existenta unei tahicardii regulate, care nu variaza cu pozitia, repausul sau exercitiile fizice. Precizarea se face prin electrocardiografie. Prognosticul depinde de boala cauzala. Uneori, se poate transforma in fibrilatie atriala.

Tratamentul de electie este socul electric. In absenta, se administreaza Digitala injectabila (vezi T.P.A.), singura sau asociata cu un betablocant, uneori cu Chinidina.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 12:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *