Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Flutterul si Fibrilatia Ventriculara

Flutterul si Fibrilatia Ventriculara

Flutterul ventricular este o tulburare paroxistica de ritm cu frecventa medie de 180 -250/min.; apare in infarctul miocardic, sau blocul A-V complet, cu tablou clinic dominat de slabiciune mare, ameteli, sincopa dupa 20 sec, convulsii si incontinenta dupa 40 de secunde. Tratamentul de electie – socul electric – trebuie aplicat imediat. Daca aceasta nu este posibil, se administreaza intravenos Xilina, Procainamida, Propranolol sau Tosilat de bretiliu.

Fibrilatia ventriculara este o grava tulburare de ritm, caracterizata prin contractii ventriculare ineficiente, rapide si necoordonate. In absenta tratamentului medical, sfarsitul este letal. Diagnosticul exact se poate face numai prin ECG. Clinic, se manifesta prin slabiciune extrema, ameteli, sincopa, convulsii, incontinenta, moarte subita. Apare in boli cardiace grave (cardiopatie ischemica, infarct miocardic), intoxicatia cu Digitala, Chinidina, anestezice, interventii pe cord etc.

Tratamentul trebuie instituit de urgenta, obligatoriu in primele 4 minute de la instalare. Consta in socuri electrice, masaj cardiac extern, cu o frecventa de 70 – 80/min. (precedat de 2 – 3 lovituri cu pumnul in regiunea precordiala), combinat cu respiratie artificiala, la nevoie “gura-la-gura”, eventual respiratie asistata prin intubatie traheala.

In absenta defibrilatorului se administreaza, intracardiac, Adrenalina 0,5 ml 1% (sau i.v.), Procainamida (200 – 400 mg), Xilina (150 – 200 mg), Propranolol (2 – 4 mg). Pentru prevenirea recurentelor de fibrilatie ventriculara, se administreaza Procainamida, Xilina, Chinidina, betablocante.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 12:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *