Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Formarea salivei

Formarea salivei

Formarea salivei este un proces activ cu consum de energie ce rezulta din glicoliza aeroba. Este urmarea vascularizatiei speciale de la nivelul glandelor salivare – a irigarii in sistem port dispus in serie: prima capilarizare se produce la nivelul ductilor si  a doua capilarizare – la nivelul acinilor glandelor salivare. Schimburile au loc in contracurent. Procesul de formare al salivei contine 2 etape: formarea salivei primare si formarea salivei definitive.

 Saliva primara:

Se produce la nivelul acinilor printr-un proces de ultrafiltrare plasmatica,  contine amilaza salivara, mucina, electroliti, apa, uree, aminoacizi in concentratii  izotone cu plasma => saliva primara este un ultrafiltrat plasmatic bogat in enzime si mucina.

Na+ (144 mEq/L), K+ (5 mEq/L), Cl(103-108 mEq/L), HCO3(24-28 mEq/L).  Apa si toti ionii provin din plasma, cu exceptia HCO3care provine si din metabolismul celular al glandelor salivare.

Saliva primara, pe masura avansarii in ductii striati isi modifica compozitia prin schimburile cu sangele din capilarele peritubulare, inainte de a ajunge in ductele exceroare.

Teoria II

 •  transportul transcelular de Cl : Cl e preluat din sange prin cotransport activ secundar pe acelasi caraus Na-K-2Cl
 •  din celula trec in lumen prin deschiderea canalelor
 •  orice neurotransmitator care determina cresterea concentratiei de Ca determina atat exocitoza precum s deschiderea canalelor pentru Cl
 •  Cl prezent in lumen duce la incarcarea negativa a acestuia si prin difuziune paracelulara e atras Na
 •  Na si Cl prezenti in lumen duc la cresterea presiunii osmotice, si astfel e atrasa prin difuziune osmotica apa.

Saliva definitiva:

Se produce in ductii striati printr-o serie de schimburi ionice:

 •  Reabsorbtia activa a Na+ sub influenta aldosteronului: Iesirea Na+ din ducti, creste electronegativitatea lumenului tubular (-70mV), ce produce reabsorbtia pasiva a Cl, Cle pur si simplu expulzat de electronegativitate.
 •  Secretia activa de K+, concentratia de K+ devine de 8 ori mai mare ca cea a plasmei. K+ saliva = 40mEq/l si K+ plasma 5 mEq/l
 •  In portiunea initiala a ductilor incepe si secretia activa de HCO3care va inlocui Cl. El provine din disocierea spontana a H2CO3 care disociaza in H+ si HCO3. H2CO3 se formeaza in celula din CO2 (vine din sangele capilar) si apa, sub influenta anhidrazei carbonice.
 •  Secretia de iod

Suma ionilor absorbiti este mai mare decat suma ionilor secretati => saliva finala este hipotona.

Cu toate ca gradientul osmotic al plasmei este mai ridicat decat cel al salivei, apa nu se reabsoarbe in sange pentru ca peretii ductilor striati sunt impermeabili pentru apa. Ea ramane in lumen => saliva finala este hipotona.

Debitul salivar determina compozitia salivei finale. Ori de cate ori creste debitul salivar, se perturba schimburile ionice la nivelul ductilor. Cantitatea mare de saliva si viteza mare de deplasare => se scurteaza timpul necesar reabsorbtiei electrolitilor (Na+ si Cl=> Na+ ramane in saliva => saliva isi modifica densitatea => saliva hipertona).

In celula ductala exista 2 pompe de Na+:

 •  ATP-aza Na/K dependenta care expulzeaza 3 Na+ si introduce 2 K+
 • o pompa de Na+ (independenta de K+ care scoate Na+ fara sa introduca K+)

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *