Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Forme atipice ale H. Pylori

Forme atipice ale H. Pylori

Forme atipice ale H. PyloriCa si celelalte bacterii Gram-, si H. pylori poate dezvolta in conditii nefavorabile atat in stomacul gazdei cat si in mediul extern forme de rezistenta cunoscute drept forme L sau forme cocoide.

Aceasta transformare consta in pierderea unei mari parti din peretele bacterian, care duce la modificari morfologice, in acelasi timp cu sinteza unei cantitati crescute de glicocalix extern, care potenteaza capacitatea bacteriei de a supravietui intr-un mediu nefavorabil. Mai mult, unele date sugereaza ca formele cocoide ale H. pylori pot penetra si supravietui in celula. Odata cu peretele celular sunt pierduti si cea mai mare parte a determinantilor antigenici, astfel incat raspunsul imun al gazdei, desi prezent si intens, poate fi mai usor eludat.

Caracteristicile principale:

Caracteristicile principale ale formelor cocoide sun reprezentate de:

morfologie variabila – forme cocoide, sferoide, neregulate si chiar forme filamentoase lungi. Dimensiunile sunt de asemenea foarte variabile, de la cateva zecimi la cativa microni, astfel incat aceste forme pot fi usor confundate sau trecute cu vederea;

necultivabile pe medii obisnuite – sau pe cele specifice formelor vegetative ale H. pylori. Incubate pe medii speciale, folosind ca inductor Carbenicilina sau Amoxicilina, dezvolta colonii similare cu cele ale molicutelor, in forma de „ou prajit”;

scaderea productiei de ureaza – este suplinita atat de coexistenta cu formele vegetative clasice ale H. pylori cat si de localizarea mai profunda a formelor cocoide la nivelul mucoasei gastrice, astfel incat deficitul de ureaza nu constituie un impediment in calea supravietuirii. Scaderea este insa suficienta pentru a invalida testele diagnostice care se bazeaza pe determinarea activitatii ureazei, astfel incat acestea nu pot certifica absenta totala a formelor cocoide din proba studiata;

factori specifici de colonizare – formele cocoide se remarca printr-o aderenta excelenta la mucoasa gastrica, demonstrata in vitro si in vivo, datorita cresterii importante a grosimii glicocalixului extern. Formele cocoide sunt aglutinate de un spectru diferit si mult mai larg de lectine, deci au un patern diferit de adezivitate si colonizare decat formele vegetative ale H. pylori;

factori de virulenta – enzime, toxine etc – similar cu formele spiralate ale bacteriei. Unele studii au aratat ca formele cocoide ale H. pylori au determinat modificari histologice mai reduse decat tulpina originala, fapt care ar pleda pentru o virulenta mai redusa comparativ cu aceasta, in timp ce altele au demonstrat prezenta unui raspuns imun mai puternic la infectia cu formele atipice;

supravietuire indelungata in mediul extern – mai ales in apa, fapt care poate fi de o deosebita importanta pentru modalitatea de transmitere a infectiei;

reconversia spre formele obisnuite – este partiala si survine in organismul gazdei. Nu este clar daca aceasta reconversie joaca un rol major in virulenta tulpinilor de H. pylori, deoarece principalii factori de virulenta au fost identificati la ambele forme.

Factori incriminati:

Mai multi factori au fost incriminati in inducerea transformarii formelor spiralate in forme cocoide:

  1. contactul cu antibioticele;
  2. cresterea presiunii partiale a O2;
  3. aciditatea excesiva;
  4. refluxul duodeno-gastric (sarurile biliare);
  5. coexistenta altor specii bacteriene (Lactobacillus acidophilus);
  6. incubarea prelungita pe mediul de cultura;
  7. expunere prelungita la apa.

Formele cocoide au fost identificate mai frecvent la barbati decat la femei, iar frecventa lor creste cu varsta. Explicatia ar consta in unele obiceiuri mai comune printre barbati (fumat, consum de alcool, alimentatie neregulata), care ar induce variatii semnificative ale mediului intra-gastric, silind bacteria sa se adapteze.

Studii:

Unele studii au demonstrat posibilitatea reproducerii experimentale a infectiei cu formele cocoide la animale de experienta. In aceste cazuri s-a constat un raspuns imun semnificativ mai puternic la infectia cu formele atipice, concretizat intr-o scadere a nivelului de IL2, a numarului de limfocite CD4+ si a raportului CD4+/CD8+, concomitent cu cresterea importanta a nivelurilor de IL6 si IL8. Acest fapt demonstreaza ca potentialul patogen al formelor cocoide este cel putin egal cu cel al formelor spiralate. Cum insa cele doua forme coexista intotdeauna la acelasi pacient, efectele lor sunt greu de delimitat.

Concluzii:

In concluzie, trebuie afirmat ca formele L (cocoide) ale H. pylori prezinta o importanta practica deosebita, din mai multe puncte de vedere:

  1. Epidemiologic – prin posibilitatea persistentei pentru mari perioade in apa, aceasta constituind o importanta cale de transmisie la nivel populational
  2. Patogenic – atat prin adezivitatea deosebita, cat si prin posibilitatea supravietuirii intracelulare, la adapost de raspunsul imun al gazdei
  3. Diagnostic – doua dintre cele mai comune metode diagnostice, testul de determinare respiratorie a ureei marcate cu C13 si testul rapid al ureazei pot esua in diagnosticul acestor forme atipice ale H. pylori
  4. Terapeutic – neavand perete bacterian, formele L ale bacteriei sunt insensibile la actiunea antibioticelor β-lactamice, deci si a Amoxicilinei, component de baza al multor scheme terapeutice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 12 noiembrie, 2012, 14:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *