Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Forme de Gusa Ectopica

Forme de Gusa Ectopica

Gusa linguala

Gusa intratoracica adevarata este rezultatul dezvoltarii din tesut tiroidian aberant ramas intratoracic in cursul embriogenezei. Se deosebeste de forma prezentata anterior prin vascularizatia asigurata din surse intratoracice, extracervicale. Ridica aceleasi probleme de diagnostic si tratament ca si gusa cervico-mediastinala.

Gusile cervicale laterale sunt de fapt adenopatii cervicale cu incluziuni de tesut tiroidian de origine disembrioplazica. Diagnosticul se stabileste scintigrafic.

Gusa linguala rezulta in urma unui defect de migrare survenit in embriogeneza, tiroida ramanand la nivelul foramen cecum. Buco-faringoscopia evidentiaza formatiunea situata la baza limbii, supra-, intra- sau infralingual. Se poate complica cu hemoragie, disfagie sau obstructie respiratorie. Se extirpa daca este simptomatica.

Gusa intratraheala este localizata la nivelul primelor inele traheale si determina insuficienta respiratorie obstructiva. Bronhoscopia depisteaza formatiunea, iar scintigrafia releva existenta tesutului tiroidian.

Gusa esofagiana este rarisima si se manifesta ca o tumora esofagiana.

Gusa ovariana (struma ovarii) se prezinta ca o tumora ovariana, diagnosticul fiind de multe ori o surpriza histopatologica.

Indiferent de localizarea tesutului tiroidian aberant, scintigrafia este explorarea care stabileste existenta acestuia prin evidentierea caracterului iodocaptant al formatiunii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 29 martie, 2013, 14:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *