Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Formele Complicate ale Psoriazisului

Formele Complicate ale Psoriazisului

Psoriazisul pustulos

Psoriazisul artropatic

Este o forma de psoriazis vulgar care se asociaza in timp cu unul din urmatoarele reumatisme cronice:

  • poliartrita reumatoida (cu toate semnele clinice si radiologice ale acesteia) singura particularitate fiind faptul ca este in mod constant o PR seronegativa (fara factor reumatoid circulant in ser, reactiile Waaler – Rose si Latex sunt negative);
  • spondilita anchilopoietica;
  • reumatisme cronice degenerative ale marilor articulatii (umar, cot, genunchi).

Psoriazisul eritrodermic

Este o forma de psoriazis vulgar sau pustulos care s-a extins pe totalitatea tegumentului. De regula se constata interventia unor factori declansatori agresivi, uneori iatrogeni (medicamentele incriminate, corticoterapie generala sau locala cu sevraj brusc, uti­lizarea incorecta a cignolinei). In primul caz este o forma de eritrodermie uscata cu des­cuamate lamelara generalizata iar in al doilea o eritrodermie exudativa cu numeroase pustule diseminate pe tot corpul. Reprezinta o urgenta dermatologica cu internare obligatorie.

Psoriazisul pustulos

Este o forma rara de psoriazis in care elementele eruptive constau din simple pete eritematoase pe suprafata carora apar pustule sterile in numar mare si cu tendinta la confluare. Forma minimala apare numai la maini si picioare, constituind psoriazisul pustulos palmo-plantar (localizat) iar cea maximala constituie psoriazisul pustulos generalizat.

De regula, forma pustuloasa de psoriazis se manifesta ca atare de la primele eruptii dar exista si posibilitatea virajului de la o forma la alta cu ocazia recidivelor. Prognosticul vital este favorabil in toate formele de psoriazis cu exceptia celui pustu­los generalizat care conduce la deces in lipsa tratamentului in decurs de cativa ani.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 13:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *