Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Fracturile Extremitatii Superioare a Femurului

Fracturile Extremitatii Superioare a Femurului

Fracturile Extremitatii Superioare a Femurului

Fracturile extremitatii superioare a femurului se intalnesc la orice varsta. La tineri si adulti insa sunt rare si legate de cauze accidentale. La varstnici sunt accidente obisnuite cu prognostic foarte grav, cu mare invaliditate si mortalitate crescuta. Organismul varstnic intruneste numeroase conditii care pot duce la osteoporoza si fractura.

Dintre acestea: lipsa de expunere la soare cu scaderea vitaminei D, regimuri hipolipidice, recomandate obisnuit varstnicului, prezenta unor boli demineralizante (mielom, metastaze osoase, diabet, boli imobilizante etc), restrangerea activitatii fizice, vertije si tuburari de echilibru, afectiuni neurologice si psihice cu risc de cadere, si lipotimii, diferite infirmitati, hipertensiune, diabet, artroze, sedative supradozate etc. Dementele si hemiplegiile sunt in special expuse la fracturi de col femural. Prevenirea ramane si aici arma cea mai eficace.

In fractura de col femural, interventia terapeutica include: prevenirea, tratamentul curativ de regula chirurgical si reeducarea. Prevenirea fracturii presupune tratamentul corect al tuturor suferintelor varstnicului, pentru prevenirea caderilor, educatia alimentara cu aport vitaminocalcic (1 g Ca, 1000 u.i vitamina D2 pe zi) si ratie protidica suficienta, si educatia fizica (Exercitii fizice si combaterea imobilizarii), pentru prevenirea osteoporozei.

Cand fractura de col femural a aparut, intervine chirurgia ortopedica (interventie chirurgicala, cisma ghipsata anti rotatorie in vederea consolidarii). Urmeaza reeducarea, pentru aducerea bolnavului in starea motorie anterioara. Scop propus dar greu de atins, intotdeauna apare riscul patologiei si complicatiilor de imobolizare, care grabesc degradarea fizica a bolnavului, cu complicatii psihice si somatice care duc la exitus. Pot apare stari confuzionale, tulburari de comportament (agresivitate, negativism, necooperare, depresie, anxietate).

Adeseori apar complicatii cardiovasculare: (accidente vasculare cerebrale, tulburari de ritm si conducere, insuficienta cardiaca), boli infectioase, infectii urinare, incontinenta, suprainfectii bronhopulmonare, tromboembolii, escare de decubit. ingrijirile precoce si reeducarea detin un’ rol foarte important. Aici intervine rolul asistentei medicale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 14:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *