Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Frasin (Fraxinus excelsior – Fam. Oleaceae)

Frasin (Fraxinus excelsior – Fam. Oleaceae)

Frasin Fraxinus excelsiorAcest copac mare, cu frunze cazatoare, poate ajunge la o inaltime de 25 m. Datorita calitatii scoartei sale de a reduce febra, a fost numit „chinina Europei”. Frunzele se aduna in 9-15 manunchiuri dintate, in forma de pana. Printre ramuri se pot vedea in aprilie si mai cuiburi de floricele maronii. Fructul, numit samara, este o pastaie dura si plata care contine o singura samanta.

Parti utile – frunzele si scoarta

Frunzele se culeg in iunie si iulie. Manunchiurile sunt detasate de tulpina si intinse in strat subtire la soare, pentru a se usca. Frunzele uscate pot fi folosite in infuzie sau sunt transformate in pulbere si conditionate in casete. Scoarta, care este folosita la prepararea decocturilor, se curata de pe ramurile tinere in timpul primaverii.

Compusi activi

Compusii activi sunt iridoidele, taninii, flavonoidele si cumarinele (precum fraxinul si fraxinolul), care contribuie la efectele antiinflamatorii ale plantei. Efectul diuretic se poate datora prezentei manitolului si a sarurilor de potasiu.

Utilizari medicinale

Frunzele de frasin au efect aniinflamator recunoscut, deosebit de util in tratamentul reumatismului. Capacitatea plantei de a inhiba mai multe procese inflamatorii a fost demonstrata printr-o serie de cercetari de laborator in Germania, in 1995, cercetari in cadrul carora au fost analizate ma multe plante.

Studii germane mai timpurii, efectuate in 1989, au aratat ca frasinul are efecte antiinflamatorii, analgezice (care calmeaza durerea) si antipiretice (care scad febra) comparabile cu puternicele efecte antiinflamatorii ale salicilatului si indometacinului. Frunzele sunt si diuretice si usor purgative. De aceea, frasinul este util in trata­mentul gutei, al litiazei renale, al edemelor si al retentiei de apa. In 1980, specialistii francezi au descoperit ca frasinul stimuleaza raspunsul imun la soareci inoculati cu bacteria Escherichia coli.

Frasinul este tonic, iar infuzia din frunzele sale amestecate cu frunze de coacaz negru, cretusca si menta este o bautura deosebit de racoritoare. Scoarta este folosita de mult timp pentru scaderea febrei si are si proprietati astringente.

Cultivare

Frasinul trebuie cultivat in soluri bine drenate, neutre pana la alcaline.

Preparare si dozaj

In tratamentul litiazei renale, al reumatismului, gutei, edemelor, retentiei de apa si obezitatii; infuzie: Infuzati 10 minute si strecurati. Beti 0,5-1 L pe zi. capsule (300 mg): Se recomanda 2 capsule de 3 ori pe zi, luate cu un pahar mare cu apa.

In tratamentul febrei; tinctura: Puneti 50 de picaturi intr-un pahar cu apa. Se recomanda de 3 ori pe zi; decoct: Puneti 50 g de coaja uscata la 1 L de apa clocotita. Fierbeti 10 minute si strecurati. Se recomanda 3-4 cani pe zi.

Precautii

Nu s-au raportat efecte toxice nici dupa utilizare indelungata. Totusi, este necesar sfatul medicului daca doriti sa va administrati preparate din frasin concomitent cu alte antialgice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 16:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *