Prima Pagina » Simptome » Simptome F » Frisoane

Frisoane

Simptom

Definitie:

Frisonul este o tremuratura involuntara, mai mult sau mai putin generalizata, a muschilor. Frisonul poate fi insotit de clantanituri ale dintilor si de oripilare (“piele de gaina”). Este o reactie normala a corpului fata de frig.

Cauze:

Anumite afectiuni, precum pneumonia pneumococica, produc doar un frison unic, intens. Alte boli, ca malaria, provoaca frisoane intermitente insotite de febra crescuta recurenta. Exista insa si boli care pot determina frisoane continue, pe o perioada de pana la o ora, si care cauzeaza o febra crescuta. Frisoanele pot fi, de asemenea, cauzate de limfoame, reactii la transfuzii sanguine, si de administrarea anumitor medicamente. Frisoanele neacompaniate de febra reprezinta un raspuns normal la expunerea la temperaturi crescute.

Manifestari:

Febra apare, de regula, cand substantele pirogene exogene (microorganisme infectioase, toxine) activeaza pirogenii endogeni, care stimuleaza receptorii din hipotalamus sensibili la temperatura, si reseteaza termostatul hipotalamic la un nivel mai inalt. Astfel, organismul simte senzatia de frig si reactioneaza prin o serie de mecanisme compensatoare, precum contractii musculare ritmice sau frisoane. Aceste contractii musculare genereaza la randul lor caldura corporala si contribuie la aparitia febrei.

Tipuri:

  • frison initial – care apare la debutul multor boli infectioase (pneumonie franca lobara, limfangita, erizipel, scarlatina)
  • frison ce apare in procese supurative – in cazul unor abcese, flegmoane
  • frison de intensitate mare – apare in malarie
  • frisonul din colica biliara si renala
  • frisonul de cauza iatrogena
  • frisonul indus – prin injectarea de toxine, suspensii bacteriene

Se recomanda frectii cu alcool sau carmol, acesta trebuie lasat pe piele sa actioneze jumatate de ora, eventual fara dus deloc ulterior. De asemenea, se pregateste un recipient larg cu apa fierbinte si putin otet (este tonic) in care se baga picioarele bolnavului – incalzeste temperatura corpului prin incalzirea circulatiei. Daca sunt conditii favorabile de temperatura pentru bolnav, se recomanda o baie fierbinte, dar NU cu sare (aceasta deshidrateaza iar bolnavul si asa este predispus deshidratarii prin transpiratie). Daca puseele febrile revin sau febra nu scade se recomanda medicatie si chemarea specialistului!

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 10 septembrie, 2011, 11:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *