Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Respirator » Functia Laringelui

Functia Laringelui

Cavitatea laringiana este captusita de o mucoasa care reprezinta o prelungire a mucoasei faringiene. Printre celulele epiteliului se gasesc si glande mucoseroase, care lipsesc de la nivelul repliului corzilor vocale inferioare. Acestea au rolul ca prin secretia lor sa mentina umiditatea mucoasei.

Corzile vocale inferioare si cartilajele aritenoide delimiteaza  intre ele un spatiu denumit glota.

Cavitatea laringiana este impartita in trei etaje:

  • etajul supraglotic
  • etajul glotic ( este spatiul cuprins intre corzile vocale superioare si cele inferioarea)
  • etajul subglotic/infraglotic.

Laringele este un organ cu dubla functie: respiratorie si fonatorie.

Laringele are forma de trunchi de piramida triunghiular cu baza in sus. Baza comunica cu faringele printr-un orificiu, delimitate anterior de epiglota si posterior de cartilajele aritenoide. Varful laringelui se continua in jos cu traheea. Laringele este format din cartilaje legate intre ele prin ligamente si articulatii. Pe cartilaje se prind muschii laringelui.

Pe peretii laterali ai laringelui se afla doua perechi de pliuri cu directie antero-posterioara : doua superioare-vestibulare (corzile vocale false care nu produc sunete prin vibrarea lor) si doua inferioare, corzile vocale adevarate (care prin vibrarea lor se produc sunete), care delimiteaza orificiul glotic.

Laringele este organul vorbirii, datorita corzilor vocale. Producerea sunetelor este determinata de apropierea corzilor vocale, care astfel ingreuneaza glota. Cu cat corzile vocale sunt mai apropiate una fata de cealalta sunetele emise sunt mai inalte.

Sunetele sunt produse prin vibratia corzilor vocale la iesitrea aerului din plamani. Ele vor fi intarite atat de cavitatile toracica, nazale, bucala, cat si de sinusurile paranazale, care au rol de cutie de rezonanta. La producerea sunetelor articulate mai participa limba, buzele, dintii si valul palatin. Din combinarea sunetelor articulate rezulta vorbirea.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 15 decembrie, 2011, 16:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *