Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Functia reflexa a maduvei spinarii

Functia reflexa a maduvei spinarii

Maduva spinarii prezinta cele doua functii fundamentale ale sistemului nervos: functia reflexa indeplinita de substanta cenusie si functia de conducere indeplinita de substanta alba.

Functia de centru reflex este indeplinita de catre neuronii somatici si vegetativi localizati in maduva. Distingem reflexe medulare somatice in care raspunsul se constata la nivelul unui muschi striat voluntar si reflex medulare vegetative, al caror raspuns se exprima la nivelul unei galnde sau muschi neted.

Reflexele medulare somatice:

Reflexele medulare somatice se grupeaza dupa complexitatea lor in refexe scurte sau segmentare si reflexe lungi sau intersegmentare. Principalele grupe de reflexe somatice scurte sunt reflexele miotaice, reflexele de flexiune si reflexele cutanate.

Reflexele miostatice sunt provocate de intinderea usoara a proprioceptorului si muschi (fusul neuromuscular) si consta in contractia brusca (secusa musculara) a muschiului respectiv. Rolul acestui reflex este in mentinerea posturii, in activitatea antigravitationale a musculaturii extensoare si in reglarea tonusului muscular. In clinica aceste reflexe se obtin prin percutia brusca, executata cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, asupra tendonului unui muschi lung. In mod curent, aceste reflexe se cerceteaza la nivelul tendonului lui Achile (reflexul achilean) si la tendonul de insertie a muschiului cvadriceps pe gamba (reflexul rotulian). Arcul reflexului miotatic contine numai doi neuroni si deci au o singura sinapsa; sunt deci reflexe monosinaptice. Toate celelalte reflexe somatice sunt polisinaptice.

Reflexele de flexiune (nociceptive) sunt provocate prin excitarea dureroasa a exteroceptorilor si constau in retragerea brusca a membrului din fata agentului excitant (de exemplu retragerea membrului superior cand atingem cu mana un corp fierbinte). Ele sunt reflexe de aparare polisinaptice; receptorii lor sunt localizati in piele si sunt mai ales terminatii nervoase libere.

Reflexele cutanate reprezinta un caz aparte de reflexe de flexiune obtinute prin excitarea nedureroasa a tgumentelor regiunii plantare (reflex cutanat plantar), sau abdominale (reflex cutanat abdominal). Raspunsul consta in contractia brusca a muschilor subiacenti (situati imediat sub zona stimulata). Aceste reflexe pot fi modificate in anumite stari patologice care afecteaza integritatea anatomica a arcului reflex elementar, sau a centrilor superiori de control.

Si reflexele cutanate ca si cele nociceptive sunt reflexe polisinaptice de aparare  si au proprietatea de a iradia la nivelul sistemului nervos central, antrenand un numar crescut de neuronu la elaborarea raspunsului. Studiul legilor care guverneaza fenomenul de iradiere a fost facut de Pflüger pe o broasca spinala (broasca decapitata dar cu maduva spinarii intacta).

Principalele reflexe somatice lungi sunt: reflexele de mers, reflexele de stergere, reflexele de scarpinare. Acestea sunt reflexe intersegmentare, care cuprind mai multe segmente medulare si au o valoare functionala mai putin insemnata deoarece la animalul normal functiiile de coordonare a miscarilor si cele de postura sunt preluate de centrii motori din trunchiul cerebral si din encefal.

Reflexele medulare somatice:

Reflexele medulare vegetative. Functile organelor interne sunt reglate de centrii vegetativi simpatici si parasimpatici localizati la etaje diferite ale sistemului nervos central de la maduva pana la scoarta cerebrala. Receptorii care declanseaza aceste reflexe pot fi localizati la nivelul viscerelor si vaselor de sange (interoceptori), fie la nivelul pielii (exteroceptori). Caile aferente sunt fibre ale neuronilor senzitivi din ganglionii spinali. Centrii reflexelor spinale vegetative sunt localizati in diferite etaje ale maduvei: centrul pupilodilatator si cel cardioaccelerator in maduva toracala inalta; centrii de mictiune si defecatie in maduva lombosacrala; centrii vasoconstrictori, centrii sudorali, centrii piloerectori (care determina contractia muschiului neted de la radacina firului de par) sunt situati in maduva toracolombara; centrii sexuali sunt situati pentru reflexul de erectie in maduva sacrata (parasimpatic) iar pentru reflexul de ejaculatie in maduva lombara (simpatic).

Se observa ca centrii simpatici medulari sunt situati in special la nivelul coarnelor laterale din maduva toracolombara iar cei parasimpatici in coarnele laterale ale maduvei sacrale.

Calea eferenta este diferita fata de reflexele somatice; pe traiectul ei se interpun doi neuroni visceromotori: un neuron preganglionar situat in coarnele laterale ale maduvei si un neuron postganglionar situat la periferie intr-un ganglion vegetativ (laterovertebral, previsceral sau intramural). In general caile eferente simpatice fac sinapsa in ganglionii laterovertebrali iar fibrele eferente simpatice fac sinapsa mai aproape de organul inervat in ganglionii previscerali sau chiar in peretii organului respectiv (in ganglionii intramurali). Activitatea reflexa vegetativa spinala ca si cea somatica este controlata si corectata de etajele superioare ale sistemului nervos central (hipotalamus, scoarta cerebrala), care faciliteaza sau inhiba aceste reflexe.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 20 octombrie, 2018, 13:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *