Prima Pagina » Corpul Uman » Functiile Ovariene

Functiile Ovariene

Functiile OvarieneOvarul, gonada feminina, are functia de a forma si elibera in fiecare luna un ovul prin ovogeneza si de a secreta hormoni care favorizeaza fecundarea ovulului si pregatesc organismul feminin pentru starea de graviditate.

Ovulul fecundabil ajunge in trompele uterine si daca nu este fecundat, este eliminat o data cu secretiile uterine. Dupa ovulatie, foliculul se transforma in corpul galben care secreta hormonii feminini: progesteronul si estrogenii. Daca ovulul este fecundat, corpul galben persista si are o activitate hormonala intensa in primul trimestru de sarcina. Daca nu a fost fecundat ovulul, in a 24-a zi a ciclului corpul galben incepe sa degenereze si sa se cicatrizeze, rezultand corpul albicans.

Secretia de hormoni ovarieni consta in producerea de estrogeni si progesteron. Hormonii estrogeni sunt sintetizati de celulele foliculare in timpul maturarii foliculului, de celulele corpului galben, iar in timpul sarcinii de placenta.

Estrogenii actioneaza in primul rand asupra organelor genitale feminine, stimuland proliferarea mucoasei si musculaturii uterine, dezvoltarea glandelor mamare si a caracterelor secundare feminine. Progesteronul este secretat de celulele corpului galben, iar in timpul sarcinii de catre placenta. Actiunile sale constau in modificarea secretorie a mucoasei uterine.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 septembrie, 2011, 9:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *