Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Functiile paleocortexului

Functiile paleocortexului

Paleocortexul sau sistemul limbic este bogat conectat cu neocortexul, hipotalamusul si caile olfactive. Procesele desfasurate la acest nivel determina cresterea tonusului functional al neocortexului. Sistemul limbic indeplineste trei categorii de functii: centrul cortical al analizatorulul olfactiv, reglarea actelor de comportament instnctiv si are rol in procesele psihice afective.

a. Functia olfactiva prezinta o insemnatate mare la animalele macrosmatice, care pe baza mirosului recunosc de la mare distanta adversarul, prada, dusmanul. La om mirosul are o imortanta mai mica (el fiind un tip microsmatic), simtul olfactiv are si o componenta emotionala cu efect stimulator sau inhibitor.

b. Actele comportament instinctiv reprezinta un ansamblu de activitati psihice, somatice si vegetative desfasurate in vederea satisfacerii unor necesitati primare ale organismului (alimentarea, adaparea, functia sexuala etc.). La baza actelor de comportament se afla un proces nervos complex numit motivatie care se defineste ca o stare psihica ce determina omul sau animalul sa indeplineasca anumite activitati menite sa satisfaca una din necesitatile primare. Motivatia dispare in momentul satisfacerii si reapare odata cu necesitatea repetarii actului de comportament respectiv. Astfel, scaderea volumului lichidelor extracelulare provoaca setea care este o motivatie ce se va stinge prin ingestia de apa.

Nu este activitate umana care sa aiba la baza o motivatie care da suport si tarie actelor noastre psihice (afective sau intelectuale), ca si celor fizice motorii (performanta sportiva de exemplu). Cercetarile experimentale pe animale purtatoare de electrozi implantati, au evidentiat la nivelul creierului doua categorii de centrii: de pedeapsa si de recompensa.

Centrii pedepsei stimulati de experimentator produc tulburari nervoase si imbolnavirea animalului; stimularea lor, produsa prin apasarea intamplatoare a animalului pe o pedala aflata in cusca, produce comportament de evitare a pedalei. Centrii pedepsei se gasesc in hipotalamusul lateral si posterior, in partea dorsala a mezencefalului si in cortexul limbic.

Centrii recompensei produc, prin excitare intamplatoare stari placute deoarece animalul revine si apasa pe pedala fara intrerupere pana la epuizare. Acesti centrii suntlocalizati in hipotalamusul medial, in profunzimea santului Sylvius si in mezencefalul anterior.

c. Procesele psihice afective reprezentate de emotii, sentimente, pasiuni se nasc in sistemul limbic si au la baza circuitele functionale pe care sistemul limbic le realizeaza cu hipotalamusul, talamusul nespecific, formatia reticulata a trunchiului cerebral, ca si cu toate ariile corticale asociative. Pe baza acestor conexiuni, sistemul limbic poate elabora unele reflexe conditionate simple (de evitare a unor agenti daunatori). El provoaca si manifestarile vegetative ale emotiilor: paloare, roseata, variatii ale tensiunii arteriale etc. Circuitele limbo-neocorticale si limbo-mezencefalice stau la baza procesului de invatare si de traire subiectiva a emotiei (frica, anxietate, bucurie etc.).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 6 martie, 2020, 21:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *