Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Reproducator » Functiile Sexuale Feminine

Functiile Sexuale Feminine

Functiile sexuale feminine constau in:

 • formarea si maturarea ovulelor in ovar;
 • lansarea ovulului capabil de a fi fecundat;
 • retinerea si dezvoltarea oului;
 • nidarea oului in uter;
 • dezvoltarea intrauterina a produsului de conceptie.

Ovarul are o dubla functie:

 • exocrina, de producere a gametului  feminin ovulul, care prin ovulatie este eliminat in exterior;
 • endocrina, de producere  a hormonilor sexuali ovarierii care trec in sange.

Ambele functii sunt legate de foliculul ovarian care contine ovulul, iar peretele foliculului contine celule cu proprietati glandulare endocrine.

Colul uterin are 2 functii importante:

 • de bariera pentru mediul septic din vagin, deschizandu-se numai in timpul nasterii, menstruatiei, ovulatiei (pentru trecerea spermatozoizilor);
 • de atractie si asigurare a supravietuirii spermatozoizilor

Corpul uterin indeplineste 3 roluri:

 • loc de nidatie pentru ou;
 • rol in timpul nasterii, datorita miometrului;
 • rol in ciclul menstrual.

Vaginul: mucoasa vaginului este protejata impotriva infectiilor printr-o usoara aciditate permanenta (pH = 4—5), asigurata de acidul lactic (rezultat din degradarea glicogenului de catre bacteriile saprofite ce exista in mod normal, in vagin = bacili Doderlein). Mucoasa vaginului prezinta modificari in functie de concentratiile hormonale si are rol de organ copulator.

Ciclul menstrual: are 3 faze ce au loc concomitent.

Ciclul ovarian

Ciclul ovarian incepe cu prima zi a menstruatiei, dureaza 28 ± 3 zile si are 2 faze: foliculara, in care unui sau mai multi foliculi se matureaza. apoi aprox. in a 14-a zi se rupe si elibereaza ovulul (ovulatia). Ovulul este transportat prin trompa spre uter. in cursul fazei foliculare sau foliculinice, celulele foliculului secreta hormoni estrogeni. Ca indicator al ovulatici se foloseste cresterea temperaturii corporale cu 0.30—0.50C, masurata rectal sau oral, dimineata in pat.

Luteinica (progestativa), in care foliculul rupt se transforma in corp galben care secreta progesteron. Corpul galben are functie progestativa, de pregatire a gestatiei. In aceasta faza se secreta si estrogeni. Daca ovulul nu este fecundat, corpul galben degenereaza cu 4 zile inainte de menstruatie {in a 24-a zi a ciclului).

Ovulul traieste 24-48 ore, iar spermatozoidul maxim 72 ore perioada fertilitatii fiind de 120 ore. Practic, fecundatia nu se produce inainte de a 9-a zi si nici dupa a 20-a zi.

Ciclul hormonal

Hormonii foliculari sau estrogeni sunt secretati in lichidul folicular de catre celulele foliculului de Graaf. In cantitati mici sunt secretati de corticosuprarenala, celulele interstitiale testiculare si placenta. Cei mai importanti sunt: estradiolul — cel mai important, si estrona.

Hormonii progestativi sunt secretati de corpul galben in faza luteinica. Mai sunt secretati de corticosuprarenala si de placenta. Cel mai important este progesteronul. Producerea si secretia acestuia creste in a 2-a faza a ciclului menstrual si atinge valori maxime cu putin timp inaintea menstruatie. Secretia hormonilor ovarieni e reglata de axul hipotalamo-hipofizar

Rolul estrogenilor: stimularea la pubertate a dezvoltarii caracterelor sexuale feminine primare (uter si anexe). Stimularea la pubertate a dezvoltarii caracterelor secundare feminine. Opresc cresterea in lungime a oaselor. Au efect anabolizant mai putin intens decat androgenii. Determina retentie de apa si sodiu (cresterea ponderala premenstruala).

Asupra uterului determina: dezvoltarea musculaturii si declanseaza faza proliferativa a mucoasei uterine, cu hipertrofia glandelor si cresterea irigatiei mucoasei: modificari corespunzatoare ale epiteliului trompelor si vaginului; maresc sensibilitatea uterului la actiunea excitomotorie a  ocitocincei preovulalor determina o secretie crescuta de mucus a glandelor cervicale, dilata orificiul uterin, incarca cu glicogen celulele vaginale care devin acidofile.

Rolul progesteronului:

 • impreuna cu estrogenii, a caror secretie continua si in corpul galben, determina trecerea mucoasei uterine din faza proliferativa in faza de secretie, pregatind-o pentru nidarea oului, inchide orificiul si colului uterin, secretia glandelor cervicale se reduce;
 • reduce molilitatea spontana a uterului si receptivitatea fata de ocitocina;
 • stimuleaza dezvoltarea glandelor mamare. pregalindu-le penlru secretia lactata, fara a o declansa, insa;
 • are efecte catabolice asupra metabolismului proteic, fiind important in sarcina pentru ca mobilizeaza aminoacizii necesari pentru cresterea fatului;
 • activeaza respiratia, accelereaza pulsul, actioneaza asupra centrilor reglatori termici;
 • daca nidarea nu se produce, secretia de  progesteron se opreste si apare menstruatia;
 • daca nidarea se produce, secretia de progesteron este continuata de placenta. La sfarsitul sarcinii, placenta secreta mai mult de 1 g/24 h de progesteron. 

Ciclul endometrial

Simultan cu transformarile ovariene si endocrine, se desfasoara ciclul endometrial, care este alcatuit din 3 faze:

Faza proliferativa (estrogena) incepe cu sfarsitul menstruatiei, care antreneaza eliminarea stratului superficial functional al endometrului. La 4—5 zile dupa inceperea menstruatiei, epiteliul de suprafata si glandele uterine se refac sub actiunea estrogenilor, astfel incat pana la ovulatie, endometrul prolifereaza si ajunge la o grosime de 1—3 mm.

Faza secretorie (progestativa) este rezultatul secretiei simultane de estrogeni si progesteron:

 • glandele uterine prolifereaza, devin spiralate si au un continut crescut de glicogen si lipide;
 • se secreta un lichid endometrial bogat in mucus si glicogen care apare la suprafata aprox. la 1 saptamana dupa ovulatie;
 • grosimea endoteliului ajunge la 4—6 mm;
 • se creeaza astfel conditiile pentru implantarea oului.

Faza de descuamare(menstruala):

Daca ovulul nu este fecundat, corpul galben menstrual involueaza. Cu 2 zile inainte, secretia de estrogeni si progesteron scade brusc. Cu urmare, grosimea endometrului scade la 65% din valoarea avuta, se produce spasm vascular si necroza, urmata de descuamare si eliminare prin flux menstrual a acestuia. in 48 h, endometrul descuamat, se elimina prin contractii uterine, impreuna cu aprox. 35 ml sange si tot atat lichid vascos. In mod normal, sangele menstrual nu coaguleaza, datorita activatorilor fibrinolizei eliberati in endometru.

Fecundatia si nidarea

Unirea spermatozoidului cu ovulul, in portiunea ampulara a trompei uterine. Oul rezultat ajunge dupa 3-4 zile in uter, unde se nideaza si incepe sa se dezvolte pentru ca dupa 40 de saptamani de la fecundatie sa aiba loc nasterea.

Etapele vietii genitale feminine

 1. perioada prepubertara nu are semnificatie din punct de vedere sexual (nastere-0-12 ani).
 2. perioada de activitate sexuala in care se produc fenomene ovariene ciclice, cu prezenta ciclului menstrual (12—48 ± 3 ani).
 3. climacteriul sau menopauza in care activitatea gonadica scade progresiv si se manifesta prin neregularitatea si rarirea ciclurilor menstruale.

Menopauza se instaleaza la aproximativ 48 ± 3 ani.

Se insoteste de:

 • valuri de caldura, caracterizate prin vasodilatatie cutanata  interna, determinata de dezechilibrul hipotalamic ca urmare a gonadotrofinelor crescute (FSH) si a hormonilor sexuali feminini scazuti;
 • tulburari psihice: dispnee iritabilitate oboseala, anxietate si chiar psihoze.

Aceste stari se combat prin administrarea de doze mici zilnice de estregeni asociate cu androgeni care se reduc progresiv.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 19 decembrie, 2012, 12:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *