Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Functiile Talamusului

Functiile Talamusului

Talamusul indeplineste patru functii: de releu, de asociatie, motorie si de talamus nespecific.

Functia de releu a talamusului:

Statie de intrerupere sinaptica. In nucleii talamici specifici are loc   sinapsa obligatorie cu cel de-al treilea neuron, pentru caile sensibilitatii exteroceptive, proprioceptive si interoceptive. Exceptie fac caile olfactive; de asemenea, caile visceroceptive care ajung mai intai la hipotalamus, iar de aici in drumul lor spre scoarta, fac sinapsa in talamus.

Caile vizuale si acusticovestibulare fac interupere in corpii geniculati laterali, respectiv mediali, din metatalamus (care constituie un tot unitar cu talamusul). Astfel caile somestezice (exteroceptive si proprioceptive constiente) au cel de-al treiela neuron la nivelul nucleului ventral postero-lateral (pentru trunchi) si ventral postero-medial (pentru gat si cap), al talamusului.

Caile dento-talamo-corticale fac releu in nucleul ventral lateral, iar caile lenticulo-talamo-corticale (de la corpii striati) au releu in nucleul ventral anterior. La nivel talamic exista si sinapse inhibitorii prin care se pot controla, prin vointa intensitatea senzatiilor dureroase. Astfel, talamusul regleaza intensitatea excitatiilor ce vin spre scoarta si le confera o tonalitate afectiva.

Functia de asociatie a talamusului:

Se realizeaza prin conexiunile unor nuclei talamici cu ariile asociative corticale din lobii parietal, temporal si occipital. Pe baza acestor conexiuni, talamusul ia parte, alaturi de scoarta cerebrala la elaborarea unor comenzi voluntare.

Functia motorie a talamusului:

Talamusul este conectat bidirectional cu corpii striati si primeste aferente de la neocerebel si substanta neagra. Comenzile motorii elaborate pe baza acestor aferente, sunt trimise apoi, eferent, spre cortexul motor de unde porneste comanda spre motoneuroni somatici. Prin pozitia sa pe traiectul cailor senzitive si motorii, talamusul partcipa la integrarea senzitivo-motorie.

Functia nespecifica a talamusului:

La nivelul talamusului se intalneste prelungirea anterioara a formatiei reticulate a trunchiului cerebral, sub forma nucleilor talamici nespecifici. Prin intermediul acestor formatiuni, talamusul participa la reglarea ritmului somn-veghe, la intarirea tonusului cortical si a atentiei si la elaborarea unor procese afectiv-emotionale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 31 ianuarie, 2012, 19:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *