Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Furunculul

Furunculul

Furunculul

Furunculul si variantele sale clinice sunt stafilodermii perifoliculare deoarece infectia stafilococica, realizata de suse microbiene mai intens patogene, reuseste sa depaseasca bariera reprezentata de sacul folicular si disemineaza in dermul din jur, eventual pana in tesutul adipos subcutanat, producand necroza si o importanta colectie purulenta.

Semne clinice

Clinic se constata aparitia unui nodul inflamator cu toate semnele celsiene prezente, cu o pustuleta in varf. In cateva zile nodulul devine fluctuent iar varful sau se necrozeaza, devenind un „dop” galbui numit burbion. In urmatoarele cateva zile burbionul se elimina spontan, urmat de eliminarea continutului necrotico – purulent si constituirea unei ulceratii, durerea si celelalte semne inflamatorii cedeaza si se vindeca de regula printr-o cicatrice vicioasa, care defor­meaza planul tegumentar.

Furunculul apare mai frecvent ca eruptie unica, la adulti tineri, barbati, pe teritorii bogate in foliculi pilosebacei si supuse frictiunii (brate, coapse, fese, ano – genital). Odata dezvoltat un furuncul, va recidiva de regula, persoana in cauza ramanand purta­toare temporara de stafilococi patogeni.

Starea de furunculoza este definita prin prezenta unor furunculi multipli si cronic recidivanti pe un teren imunodeprimat (diabet zaharat, alcoolism, neoplazii, SIDA, imunodeficiente innascute, etc).

Furunculul antracoid

Furunculul antracoid (carbunculul) este o varianta clinica in care se dezvolta concomitent un grup de furunculi, de regula la barbati in regiunea cefei, confluati intr-o unica masa pseudo-tumorala de mari dimensiuni cu semne celsiene marcate, inclusiv stare febrila si adenopatie loco-regionala satelita. Deoarece burbioanele si eliminarea continutului furuncullilor au loc aproape concomitent, apare aspectul de „scurgere in stropitoare” descris in mod clasic. Vindecarea naturala se face prin cicatrici cheloidiene.

Ca si complicatii ale furunculului antracoid pot sa apara periostita si osteomielita verte­brelor coloanei cervicale sau septicemii cu punct de plecare cutanat.

Prezenta unui furuncul sau carbuncul impune, pe langa antibioterapia generala si locala, interventie chirurgicala obligatorie, momentul propice fiind constituirea fluctuentei si / sau burbionului, cu incizie larga si drenaj prin mese a colectiei purulente. In acest fel se reduce rata recidivelor si se asigura vindecarea printr-o cicatrice normala.

Stafilococia maligna a fetei

Stafilococia maligna a fetei (furunculul malign al fetei) consta in dezvoltarea unui furuncul banal si unic, localizat insa pe buza superioara. Tesutul celular subcutanat fiind deosebit de lax la nivelul buzei, edemul inflamator din jurul furunculului este masiv si il mascheaza, ceea ce face ca din punct de vedere clinic sa se observe doar un edem al buzei si eventual o pustuleta la suprafata. Furunculul se poate palpa ca un nodul fluctuent in grosimea edemului buzei.  Denumirea de “malign” provine de la posibila complicatie redutabila a acestui furuncul: deoarece sangele venos de la nivelul buzei superioare se dreneaza direct spre sinusurile venoase de la baza encefalului, apare posibilitatea ca in urma unei traumatizari a furunculului infectia stafilococica sa disemineze la acest nivel, producand tromboza septica de sinus cavernos, complicatie care conduce la deces in 90% din cazuri.

Instalarea unei tromboze septice de sinus cavernos este anuntata de urmatoarele semne clinice: cefalee extrema, febra inalta (400 – 420), chemozis conjunctival, diplopie, coma. Din aceste motive stafilococia maligna a fetei este o boala cu internare obligatorie iar tratamentul este strict conservativ, prin antibioterapie generala si local comprese antiinflamatorii cu solutii dezinfectante, interventia chirurgicala sau autotraumatizarea furunculului avand o contraindicatie absoluta.

Diagnosticul diferential in toate formele de furunculi se face cu chiste cutanate suprainfectate, hidrosadenita si antrax cutanat, gomele sifilitice sau tuberculoase.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 10:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *