Prima Pagina » Medicamente » Medicamente G » Gabaran

Gabaran

Prospect

Gabaran (gabagamma) apartine unui grup de medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei (medicamente antiepileptice). Poate fi de asemenea utilizat pentru tratarea durerii neuropate (durere determinata de leziuni la nivelul nervilor).
Gabaran, capsule este indicat pentru:
tratamentul anumitor tipuri de epilepsie (convulsii partiale) in asociere cu alte medicamente antiepileptice, cand alte medicamente nu sunt suficiente sau cand exista reactii adverse intolerabile.
tratamentul durerii neuropate (durere determinata de leziuni la nivelul nervilor). O diversitate de stari poate determina durere neuropata de exemplu zona zoster, diabet zaharat, traume.

Nu luati Gabaran
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la gabapentina sau la oricare dintre celelalte componente ale Gabaran. (O reactie alergica poate include eruptii trecatoare la nivelul pielii, mancarimi, umflaturi ale fetei, buzelor, sau mainilor / picioarelor sau dificultati de respiratie).
Aveti grija deosebita cand utilizati Gabaran
– daca sunteti insarcinata, planificati sa deveniti gravida sau alaptati,
– daca suferiti de boli psihice,
– daca aveti probleme cu rinichii. Medicul dumneavoastra va poate reduce doza de Gabaran. Va rugam sa informati medicul dumneavoastra daca va aflati in oricare dintre situatiile mai sus mentionate sau v-ati aflat chiar si in trecut. Daca trebuie sa vi se efectueze o interventie chirurgicala sau aveti o consultatie la dentist, informati medicul dumneavoastra despre medicamentul pe care il luati. Daca trebuie sa faceti analize de sange sau urina informati medicul dumneavoastra despre medicamentul pe care il luati.

Interactiuni:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Nu sunt de asteptat interactiuni intre Gabaran si alte medicamente antiepileptice sau contraceptive orale.
Trebuie sa aveti grija daca:
– luati antiacide continand magneziu si aluminiu (medicamente folosite pentru tratarea indigestiei). Aceste medicamente pot reduce absorbtia Gabaran. Daca este necesar sa luati aceste medicamente se recomanda ca administrarea capsulelor Gabaran sa fie facuta la 2 ore de la administrarea acestora. (vezi si Cum sa luati Gabaran).
– luati cimetidina (un medicament pentru indigestie).

Folosirea Gabaran cu alimente si bauturi: Gabaran, capsule, poate fi luat in orice moment al zilei fara a avea legatura cu orarul meselor.

Sarcina si alaptarea:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Gabaran poate sa va provoace somnolenta sau ameteli. Fiti siguri ca stiti cum reactionati la Gabaran inainte sa conduceti, sa folositi utilaje sau sa va angajati in alta activitate care poate fi periculoasa daca nu sunteti alert.

Luati intotdeauna Gabaran exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Nu luati mai multe capsule decat v-a fost recomandat. Verificati cu atentie schema de tratament data de medicul curant. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Durere neuropata (adulti cu varste peste 18 ani )
In mod obisnuit medicul dumneavoastra va recomanda la inceperea tratamentului o capsula Gabaran 300 mg odata pe zi in prima zi, urmat de o capsula Gabaran 300 mg de doua ori pe zi in a doua zi si o capsula Gabaran 300 mg de trei ori pe zi in a treia zi. Ulterior medicul va poate creste doza peste cateva zile pana la maxim 1800 mg gabapentina pe zi, administrata in trei prize.
Daca sunteti in vartsa sau aveti probleme renale, medicul dumneavoastra poate sa va prescrie o doza mai mica.

Epilepsie (adulti sau copii cu varste peste 12 ani)
In mod obisnuit medicul dumneavoastra va recomanda la inceperea tratamentului o capsula Gabaran 300 mg odata pe zi in prima zi, o capsula Gabaran 300 mg de doua ori pe zi in a doua zi si o capsula de Gabaran 300 mg de trei ori pe zi in a treia zi. Ulterior medicul va poate creste doza peste cateva zile pana la maxim 2400 mg gabapentina pe zi, administrata in trei prize.
Daca sunteti in vartsa sau aveti probleme renale, medicul dumneavoastra poate sa va prescrie o doza mai mica.
Daca tratamentul cu Gabaran trebuie intrerupt sau se asociaza un alt antiepileptic acest lucru se va face gradat pe o perioada de cel putin o saptamana.

Epilepsie (copii cu varste intre 6 si 12 ani)
Doza necesara copilului dumneavoastra va fi hotarata de medicul curant in functie de greutatea copilului. Gabaran trebuie administrat zilnic, in trei prize. Daca tratamentul cu Gabaran trebuie intrerupt sau se asociaza un alt antiepileptic acest lucru se va face gradat pe o perioada de cel putin o saptamana. Capsulele se inghit intregi cu o cantitate suficienta de lichid (un pahar cu apa). Capsulele pot fi luate inainte sau dupa masa. Daca luati antiacide continand magneziu si aluminiu se recomanda ca administrarea capsulelor de Gabapentin sa fie facuta la 2 ore dupa antiacid.

Pentru a va ajuta sa va reamintiti sa luati medicamentul, incercati sa va obisnuiti sa luati medicamentul la aceeasi ora in fiecare zi.
Luati medicamentul asa cum a fost prescris si cat timp a fost prescris; nu opriti administrarea chiar daca va simtiti mai bine deoarece simptomele pot reveni.
Daca aveti impresia ca Gabaran are un efect prea puternic sau prea slab, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Supradozare:

Daca ati luat mai multe capsule Gabaran decat trebuia, informati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati acest prospect sau cateva capsule cu dumneavoastra pentru ca medicul sa stie ce medicament ati luat.

Omiterea unei doze:

Daca uitati sa luati Gabaran la timp, luati capsula/capsulele imediat ce va amintiti. Daca este timpul pentru doza urmatoare, sariti peste doza uitata si reveniti la schema de administrare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Gabaran poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. In cazul in care observati oricare din urmatoarele fenomene opriti administrarea Gabaran si anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.  Eruptie la nivelul pielii, urticarie, mancarimi, senzatie de constrictie a pieptului, dificultati de respiratie sau umflarea fetei, buzelor, mainilor/picioarelor, lesin, temperatura ridicata.  Reactii severe la nivelul pielii precum basici sau ulceratii. Acestea sunt reactii adverse foarte grave. Daca oricare dintre cele de mai sus apar, puteti avea o reactie alergica grava la gabapentina. Aveti nevoie de ingrijire medicala urgenta sau spitalizare.

Durerea neuropata
Cele mai frecvente reactii adverse observate la > 1 din 10 pacienti asociate tratamentului durerii neuropate cu gabapentina sunt ameteli si somnolenta. Reactii adverse asteptate sa apara la > 1 din 100, dar la mai putin de 1 din 10 pacienti sunt: diaree, uscaciunea gurii, umflarea mainilor / picioarelor, crestere in greutate, tulburari de mers, pierderea memoriei, tulburari de gandire, eruptii cutanate tranzitorii, tulburari de vedere. Reactii adverse asteptate sa apara la > 1 din 1000, dar la < 1 din 100 de pacienti sunt: leziuni accidentale, oboseala, diminuarea sensibilitatii la atingere, dureri de spate, constipatie, balonare, greata, confuzie, dificultate in respiratie, dureri in gat.

Epilepsie (adulti si copii cu varsta peste 12 ani)
Cele mai frecvente reactii adverse observate la > 1 din 10 pacienti asociate tratamentului cu gabapentina a epilepsiei sunt ameteli si somnolenta. Reactii adverse asteptate sa apara la > 1 din 100, dar la mai putin de 1 din 10 pacienti sunt: lipsa de stabilitate a mersului, oboseala, tremuraturi necontrolate (tremor), miscari neobisnuite ale ochilor, vedere dubla, dificultati de vedere, dificultati de vorbire, pierderea memoriei, senzatie de intepaturi si amorteli, dureri de incheieturi, contuzii, indigestie, anxietate, crestere in greutate, infectii urinare, dureri in gat. Reactii adverse asteptate sa apara la > 1 din 1000, dar la < 1 din 100 de pacienti sunt: nervozitate, nas infundat, impotenta, reducerea numarului celulelor albe (se poate manifesta prin dureri in gat persistente si infectii frecvente). Reactii adverse presupuse la > 1 din 10000, dar la < 1 din 1000 de pacienti sunt: dureri musculare, dureri de cap, greata, varsaturi, confuzie, depresie, labilitate emotionala, ostilitate, tulburari de gandire, halucinatii, reactii grave la nivelul pielii precum basici sau ulceratii, inflamatii ale pancreasului (se manifesta cu dureri abdominale grave, greata si varsaturi), incapacitate de a mentine urina. Au fost raportate de asemenea la pacientii cu diabet zaharat fluctuatii ale valorilor glucozei in sange si ale testelor hepatice.

Epilepsie (copii)
Cele mai frecvente reactii adverse observate la > 1 din 10 copii la care se administreaza gabapentina pentru tratamentul epilepsiei au fost labilitate emotionala, nervozitate si tulburari de gandire. Aceste reactii adverse sunt usoare sau moderate iar intreruperea sau reducerea dozei au fost ocazionale. Alte reactii adverse observate la mai mult de 2 din 100 de copii au fost: somnolenta, oboseala, cresterea in greutate, ostilitate, ameteli, greata, varsaturi, infectii virale, febra, bronsita, infectii respiratorii. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie:

Gabaran 100 mg capsule: Substanta activa este gabapentina. Fiecare capsula contine gabapentina 100 mg. Celelalte componente sunt: continutul capsulei- manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, invelisul capsulei- dioxid de titan (E 171), gelatina.

Gabaran 300 mg capsule: Substanta activa este gabapentina. Fiecare capsula contine gabapentina 300 mg. Celelalte componente sunt: continutul capsulei- manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, invelisul capsulei- oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatina.

Gabaran 400 mg capsule: Substanta activa este gabapentina. Fiecare capsula contine gabapentina 400 mg. Celelalte componente sunt: continutul capsulei- manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, invelisul capsulei- oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatina.

Cum arata Gabaran si continutul ambalajului: Gabaran 100 mg capsule se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, marimea 4, de culoare alba opaca, inscriptionate cu ,,G100”, continand o pulbere de culoare alba. Gabaran 300 mg capsule se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, marimea 0, de culoare crem opac, inscriptionate cu ,,G300”, continand o pulbere de culoare alba. Gabaran 400 mg capsule se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, marimea ,,0 el”, de culoare portocaliu opac, inscriptionate cu ,,G400”, continand o pulbere de culoare alba.

Pret:

 • Gabaran 300 mg cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al de 10 capsule are un pret aproximativ de 65 lei;
 • Gabaran 400 mg cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al de 10 capsule costa 72 lei;
 • Gabaran 600 mg cutie cu 3 blistere Al-PVC-PA/Al de 10 comprimate filmate costa 65 lei;
 • Gabaran 800 mg cutie cu 3 blistere Al-PVC-PA/Al de 10 comprimate filmate costa 105 le.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 24 noiembrie, 2019, 16:09

11 Discutii la Gabaran

 1. meda cristina 30/01/2013 at 18:19

  buna ziua. sotul meu are un tratament mai complex ,iar pe langa .ia si gabaran . a aparut impotenta asa cum scrie si in prospect . intrebarea mea este daca aceasta este doar pe timpul tratamentului iar apoi dispare ,sau va deveni o problema ?

  Răspunde
  • DoctorFrog 31/01/2013 at 09:33

   Problema dispare la reducerea dozelor sau intreruperea tratamentului. Cereti sfatul medicului care a prescris tratamentul sotului dvs, poate trece la o alta schema de tratament.

   Răspunde
 2. fracea daniela 16/11/2012 at 12:55

  buna ziua am si eu o problema mama mea ia fost recomandat sa ia gabaran 400g si are ameteli,lipsa poftei de mancare si cateodata o apuca calduri pe coloana ce sa faca

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *