Prima Pagina » Simptome » Simptome G » Ganglioni Limfatici Mariti

Ganglioni Limfatici Mariti

Simptom

Definitie:

Ganglionii limfatici sunt mase de tesut limfoid inconjurate de o capsula de tesut conjunctiv. Ganglionii sunt localizati pe traseul limfei si depoziteaza celule albe speciale care distrug celulele canceroase sau bacteriile din organism. Ganglionii limfatici joaca un rol esential in raspunsul imunitar al organismului, deoarece la nivelul lor sunt initiate numeroase reactii imunitare.

Manifestari:

Ganglionii limfatici sunt localizati pe gat, in jurul claviculei, in regiunea axilara si in regiunea inghinala. In timpul unui examen clinic, medicul poate palpa aceste zone pentru a cauta ganglioni limfatici mariti sau inflamati. Cresterea marimii ganglionilor este in general rezultatul unei inflamatii locale sau generalizate, dar uneori poate fi cauzata  de un cancer.

Ganglionii limfatici sunt mici formatiuni sferoide situate pe traiectul vaselor limfatice, formate dintr-o aglomerare de celule limfoide. Au un rol esential in imunitatea organismului. Multi dintre noi au „simtit” ganglionii limfatici „pe propria piele” in sens direct, cand, dupa o viroza sau infectie bacteriana locala, au remarcat aparitia in regiunea afectata a unor formatiuni, de obicei mici, sferice, elastice, la palparea prin tegument – ganglionii limfatici. In mod obisnuit, la persoanele adulte, ganglionii limfatici nu se palpeaza. Ei isi maresc dimensiunile doar in anumite situatii.

Cauze:

Exista doua grupe mari de patologii ce sunt insotite de marirea in dimensiuni a ganglionilor limfatici, dupa cum urmeaza:

1. Afectiunile maligne ale ganglionilor limfatici:

 • limfoamele maligne (limfogranulomatoza – limfom Hodgkin); limfoamele nehodgkiniene;
 • afectarea ganglionilor limfatici in leucemii;
 • metastaze canceroase in ganglionii limfatici.

2. Afectiunile benigne ale ganglionilor limfatici:

 • hiperplaziile reactive (marirea in dimensiuni) ale ganglionilor limfatici, ca urmare a unei afectiuni locale a pielii,mucoaselor etc.;
 • infectiile bacteriene (scarlatina, difteria, sifilisul, tularemia, pesta, bruceloza, antraxul);
 • infectiile virale (mononucleoza infectioasa, limfocitoza acuta benigna Cari Smith, HIV/SIDA, infectii respiratorii virale acute);
 • infectiile parazitare si micotice (toxoplasmoza, leishmanioza etc.);
 • colagenozele (artrita reumatoida, lupusul eritematos de sistem);
 • limfadenita tuberculoasa;
 • limfadenopatia postvaccinala;
 • limfadenopatiile medicamentoase;
 • oleogranulomul;
 • amiloidoza (foarte rar intalnita) etc.

Multe afectiuni simuleaza limfadenopatia.

Teste:

Medicul trebuie sa precizeze in primul rand ca formatiunea aparuta este intr-adevar un ganglion limfatic. O limfadenopatie in regiunea cervicala (gatului) poate fi simulata de o glanda salivara marita in dimensiuni (in caz de oreion, tumori ale glandei etc.). Sunt descrise cazuri de existenta la diferite persoane a glandei tiroide suplimentare situate aberant, ceea ce face diagnosticul de limfadenopatie dificil.

In caz de infectii bacteriene, pe langa ganglionii limfatici regionali mariti in dimensiuni, vor exista si semne ale maladiei infectioase de baza (angina, streptodermie etc.).

Pot provoca limfadenopatie si unele medicamente: anticonvulsivantele, antibiotice, sulfamidele. Dar in aceste cazuri pacientii pot prezenta simptome de alergie. Rar se intalneste limadenopatia postvaccinala – se maresc in dimensiuni ganglionii limfatici regionali locului vaccinarii. Foarte rar cauza maririi ganglionilor limfatici este substituirea tesutului ganglionului cu grasime. Diagnosticul se confirma numai prin biopsia ganglionului limfatic. Limfadenopatia de cauza neclara, in care biopsia ganglionului nu poate preciza diagnosticul, precum si prezenta in aceste cazuri a asa simptome ca diaree cu durata mai mare de o luna de zile, febra indelungata inexplicabila, pierdere in greutate mai mult de 10 la suta din greutatea initiala pe parcursul ultimei luni, necesita o investigatie serologica pentru HIV.

Trebuie de subliniat ca pentru a clarifica definitiv geneza limfadenopatiei este necesara examinarea punctatului sau biopsiei ganglionului limfatic afectat. Orice ganglion limfatic marit in dimensiuni este suspect de afectare maligna. De exemplu, doctorul in stiinte medicale, lector universitar, medic hematolog de categorie superioara la Institutul Oncologic, Vasile Musteata, ne-a relatat ca in aproximativ 75-80 la suta din cazuri, limfoamele maligne afecteaza ganglionii limfatici periferici, adica acei ganglioni care pot fi cu usurinta palpati (in regiunea gatului, axile, regiunea inghinala etc.), ceea ce face posibila diagnosticarea precoce a cazurilor de afectare ganglionara maligna.

Nu se permite nici intr-un caz aplicarea oricarui tratament (antibacterial, antiinflamator, antituberculos etc.) doar in baza simptomelor, fara un examen medical detaliat al pacientului. Pana la clarificarea diagnosticului, bolnavul nu va fi scapat din vedere de catre medic. Numai dupa excluderea afectarii tumorale a ganglionului limfatic bolnavul poate fi scos din evidenta medicului specialist.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 4 iulie, 2019, 6:56

Un comenentariu la Ganglioni Limfatici Mariti

 1. ichim 02/10/2012 at 15:45

  in urma cu doi ani mama mea a fost operata in zona gatului de un ganglion. in urma biopsiei s-a constatat ca era un ganglion tuberculos. a urmat tratament medicamentos timp de un an pentru tuberculoza. acum mai exact de o saptamana i-a aparut alti doi ganglioni unul in zona maxilarului celalant in zona gatului unde a fost operata .credeti ca este posibil sa recidivat boala?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *