Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Gangrena Gazoasa

Gangrena Gazoasa

Gangrena GazoasaGangrena gazoasa este o urgenta medicala de maxima gravitate, prognosticul fiind direct conditionat de precocitatea diagnosticului si a tratamentului.

Etiologie

Sunt implicati: Clostridium perfringens, Cl. septicum, Cl. histolyticum.

Factori favorizanti (comuni cu cei ai fasceitei necrozante tip I):

 • plagi zdrobite, anfractuoase, suprainfectate;
 • postoperator (chirurgia colonului);
 • teren imunodeprimat.

Tablou clinic

Incubatie: 12-24 ore.

Debut: dureri vii fulgurante; intensitatea durerilor este discordant de mare, comparativ cu gradul modificarilor locale constatate; acestea se exteriorizeaza si se agraveaza ulterior( minute -ore – 1/2zile), aparand edematierea tesutului subcutanat si a grupelor musculare subjacente. Initial, pacientul poate fi afebril sau subfebril.

Perioada de stare: febra, stare generala alterata, hipotensiune, soc toxic.

Examenul obectiv indica, local, o zona eritematoasa ce se extinde rapid in suprafata; tegumentul se edematiaza rapid, isi schimba culoarea in violaceu, iar in orele urmatoare, pe suprafata tegumentului, apar leziuni buloase ce contin o secretie sero-sangvinolenta, apoi maronie; la nivelul zonei afectate, se percepe un miros particular („dulceag”), opus celui „fetid” constatat in cazul altor infectii cu anaerobi.

Atat la suprafata tegumentului cat si in profunzime, la palpare se percep “crepitatii” (de tip „calca pe zapada”). Distructiile tisulare progreseaza foarte rapid; amploarea lor si gravitatea distructiilor, este decelabila palpatoric, radiografic, la CT.

Starea generala se altereaza rapid, constatandu-se: tahicardie marcata (discordanta fata de febra), hipotensiune arteriala; pacientul este foarte anxios, aceasta stare de agitatie mentinandu-se pana in stadiul final.

In stadiul terminal, se instaleaza hemoglobinurie, insuficienta renala acuta, acidoza metabolica, coma.

Diagnostic

Diagnostic pozitiv

Are la baza date epidemiologice, clinice si de laborator.

A. Date epidemiologice: plagi anfractuoase sau cu diferite localizari, chirurgia colonului, arsuri instalate la persoane cu teren imunocompetent sau imunocompromis.

B. Date clinice:

 • sindrom infectios cu stare toxemica (tahicardie, hipotensiune, IRAc., extremitati reci) rapid agravata;
 • zona (posttraumatica) cu acuze dureroase intense (discordante initial, fata de modificarile locale existente) si tumefiere rapid progresiva;
 • zona are, la palpare, aspect violaceu “de mionecroza”, fiind prezente bule sangvino- lente si cu continut gazos;
 • in final zone extinse de gangrena.

C. Testele paraclinice se refera la examinari bacteriologice din diferite produse patologice: secretie plaga, sange (hemocultura prin tehnica BacTAlert sau insamantare pe medii clasice aerobe si anaerobe).

Se constata:

 • VSH si fibrinogen crescut; patognomonic: leucocite si neutrofile cu valori normale,fiind utila efectuarea de teste rapide: PCR, PCT;
 • izolarea tulpinilor de anaerobi (Clostridium spp.) sau aerobi (Streptococ beta-hemolitic +/- Stafilococ aureus).

Diagnostic diferential

Se face in raport cu:

 • stafilococia maligna a fetei;
 • sindromul de soc toxico-septic stafilococic/streptococic;
 • diferite infectii cu anaerob (fasceita necrozanta, celulita necrozanta);
 • adenoflegmon de alte etiologii.

Prognostic

Este rezervat. Letalitate 20-47%.

Tratament

Obligatoriu pacientul este internat in sectii de ATI, boala fiind o “urgenta medicala” si impunand monitorizarea functiilor vitale. Tratamentul implica tratament etiologic (antibacterian, si oxigenoterapie hiperbara) si tratament chirurgical.

Tratament etiologic

Antibioticul de electie este Penicilina G in doze de 10-20 mil.U/zi, adminjstrata i.v., concomitent cu celelalte tratamente mentionate. In cazul alergiei la Penicilina, se recomanda ca alterntive de tratament, Metronidazol ( 2-4g/zi) sau Clindamicina(1,2-2,4g/zi). Administrarea urgenta de ser antiperfringens, reprezinta o optiune actualmente controversata.

Oxigenoterapia hiperbara continua a fi recomandata, repre­zentand un tratament de fond in cazul suspiciunii de gangrena gazoasa, oferind avantaje in cazul initierii ulterioare (la cateva ore), a tratamen­tului chirurgical.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este un tratament esential, de care depinde prognosticul ulterior al bolnavului. Se recomanda efectuarea cat mai precoce a interventiei chirurgicale prin care:

 • se debrideaza plaga (inlaturandu-se conditiile de anaerobioza);
 • se efectueaza excizii (fasciotomii), de-a lungul muschilor si aponevrozelor;
 • daca s-a instalat gangrena, se impune efectuarea amputarii membrului si a tuturor grupelor musculare afectate.

Observatie: Local, se aplica continuu solutii desinfectante, prin aceasta urmarindu-se inlaturarea conditiilor de anaerobioza.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 23 septembrie, 2013, 10:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *