Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Gangrena Pulmonara

Gangrena Pulmonara

Definitie

Gangrena pulmonara este o supuratie pulmonara difuza si intinsa, cu alterare severa a starii generale si expectoratie fetida, putrida.

Etiologie

Germenii responsabili sunt diverse varietati de streptococ, germenii anaerobi in general si uneori, asocieri de fusospirili.

Anatomie patologica

Gangrena pulmonara are un caracter extensiv, fara a se limita la un lob sau la un segment. in general nu exista o cavitate centrala, ci un sistem de cavitati care comunica intre ele.

Simptome

Debutul este asemanator pneumoniei lobare (febra mare, junghi toracic, frison, tuse etc.), dar mai brutal, iar stare generala este alterata de la inceput. In zilele care urmeaza, temperatura se mentine ridicata, de tip septic, cu frisoane repetate. Imaginea radiologica este necaracteristica, omogena, dar cu limite imprecise. Vomica impune diagnosticul.

Uneori, apare mai intai fetiditatea respiratiei; adeseori, hemoptizii. Vomica poate fi unica sau fractionata, iar expectoratia este fetida, putrida. Starea generala alterata nu se amendeaza dupa deschiderea si eliminarea supuratiei; dimpotiriva, fenomenele generale se agraveaza; apar astenie, dispnee, inapetenta, denutritie. in perioada de supuratie deschisa, sputa este abundenta, puroiul amestecat cu sange si tesut pulmonar necrozat, fetiditatea fiind deosebit de intensa.

Tratament

Daca nu este tratata, sfarsitul apare de obicei dupa 10 – 20 de zile, fenomene toxice generale, colaps, uneori hemoptiziei fulgeratoare. Daca tratamentul este precoce si intens, se obtine vindecarea. Tratamentul gangrenei pulmonare este asemanator cu acela din abcesul pulmonar, dar antibioticele, care constituie baza tratamentului, trebuie administrate in doze mari si timp indelungat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 11 ianuarie, 2013, 10:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *